Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στην 9η θέση της Ευρώπης στην παιδική φτώχεια η χώρα μας

Ένα στα 5 Ελληνόπουλα στερείται βασικά αγαθά.
Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης βάζει σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον των Ελληνόπουλων, καθώς ένα στα ...


πέντε παιδιά αντιμετωπίζει σοβαρές στερήσεις, σύφωνα με έρευνα της Unicef. Συνθήκες φτώχειας, ανεπαρκής κοινωνική πρόνοια και ελλείψεις σε βασικά αγαθά συνθέτουν μια εφιαλτική εικόνα, με τους κρατικούς φορείς να εμφανίζονται αδύναμοι να απλώσουν δίχτυ ασφαλείας και να προστατεύσουν τα αθώα θύματα της ύφεσης.
Σύμφωνα με τα στατιστικό δεδομένα της Unicef, η Ελλάδα κατέχει την 9η χειρότερη θέση παιδικής φτώχειας ανάμεσα σε 29 χώρες της Ευρώπης, με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, αλλά και του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία, να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τη χώρα μας.
Τα ευρήματα της έρευνας της Unicef αποκαλύπτουν ότι πολλοί ανήλικοι στη χώρα μας δεν τρώνε τρία γεύματα την ημέρα, δεν τρέφονται με τουλάχιστον ένα γεύμα κοτόπουλου, κρέατος, ψαριού ή ισοδύναμου γεύματος χορτοφαγικής διατροφής ημερησίως, ενώ άγνωστα θεωρούνται και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Στην έκθεση αυτή ερευνάται, εκτός από την παιδική φτώχεια, και το ποσοστό της παιδικής αποστέρησης, δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν δύο ή περισσότερα αγαθά από ένα συγκεκριμένο "καλάθι". Αυτά τα αγαθά μπορεί να είναι τα φρέσκα φρούτα, τα βιβλία, τα παιχνίδια, ένα ήσυχο μέρος να διαβάσουν, η πρόσβαση στο Ίντερνετ, δύο ζευγάρια παπούτσια ή ακόμα και η δυνατότητα να γιορτάσουν γενέθλια ή γιορτή , λέει στον ET. ο κ. Ηλίας Λυμπέρης, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef.
Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Ισλανδία με 0,9%, στη Σουηδία με 1,3% και τη Νορβηγία με 1,9%. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό, 16%, των παιδιών που ζουν σε σχετική φτώχεια, δηλαδή σε νοικοκυριό Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Μάλτα σε κρατικές παροχές για την οικογένεια και την προστασία . των παιδιών.
ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ είναι και τα στοιχεία ιης έκθεσης, που σκιαγραφούν την κατάσταση των παιδιών που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες. Σε αυτή την περίπτωση, το 24,3% των παιδιών στερείται δύο ή περισσότερα από τα βασικά αγαθά.
Σε δυσμενή θέση είναι και οι λιλιπούτειοι από οικογένειες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, με το 50,8% αυτών να μην απολαμβάνει δύο ή και περισσότερα αγαθά που θεωρούνται απαραίτητα. Στο θέμα αυτό συμβάλλει η σχολική διαρροή. Τα παιδιά των οικογενειών αυτών εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν, κάτι το οποίο τα θέτει έξω από τη διαδικασία γνώσης και τους στερεί τη δυνατότητα να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο στο μέλλον. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος , τονίζει ο κ. Λυμπέρης, που δεν παραλείπει να αναφέρει ότι όλα όσα γράφονται στην έκθεση επαληθεύονται από διάφορες πλευρές.

Πηγή : Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια :