Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Πλάτωνας και «εγέρθουτου»

της Λώρης Κέζα
Λυσσάξανε όλοι με το 6,97 % και άρχισαν τις ειρωνείες με επίκεντρο την παραφθαρμένη προστακτική «εγέρθουτου». Δεν είναι έτσι οι ...


χρυσαυγίτες, έχουν κι άλλες ασχολίες πέρα από τις εξόφθαλμες, δηλαδή εκτός από το να φουσκώνουν τα μπράτσα τους στην παλαίστρα. 
Στις παρέες τους θα τους ακούσετε να ανταλλάσουν απόψεις για τους πλατωνικούς διαλόγους. Αυτό είπε ο εκπρόσωπος Tύπου της παράταξης σε παλαιότερη συνέντευξη σε κανάλι της περιφέρειας. 
Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης, που εξελέγη βουλευτής Αττικής, θυμώνει όταν παρουσιάζουν τους συναγωνιστές του ως πιθήκους ίσως επειδή ο ίδιος ανήκει στην εκλεκτή συνομοταξία των λογοτεχνών. Το πρώτο του βιβλίο είναι μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Τομέας Χ» (2010, εκδόσεις Αντεπίθεση).

Τα οκτώ διηγήματα του βουλευτή έχουν ηρωικό και στρατιωτικό χαρακτήρα. Αντιγράφουμε: «Τομέας Χ είναι το αεροδρόμιο Λευκωσίας με τους Έλληνες Καταδρομείς να αναχαιτίζουν την πολυάριθμη στρατιά του Αττίλα. 
Τομέας Χ είναι η ελεύθερη Μάνη με τους πολεμιστές της, τιμωρούς της αλβανικής ορδής που οργίασε στον Μορέα, αμέσως μετά το μοιραίο κίνημα των αδελφών Ορλώφ. Τομέας Χ είναι ο ποταμός Κριμισός της δυτικής Σικελίας κατά την κλασική αρχαιότητα. 
Στα σκοτεινά του ύδατα λίγοι Κορίνθιοι οπλίτες, μεταχειριζόμενοι υψηλή πολεμική τέχνη, κατέκοψαν τους εκλεκτούς της Καρχηδόνας». 
Ο κ. Κασιδιάρης θαυμάζει τη στρατιωτική κουλτούρα και το εκδηλώνει ποικιλοτρόπως: από τη βουλευτική αποζημίωση θα πάρει μόνο όσα αντιστοιχούν σε μισθό αντισυνταγματάρχη. Τα υπόλοιπα θα πάνε σε κοινωνικό ταμείο.

Ο κ. Κασιδιάρης μπορεί να τιμά με όποιον τρόπο θέλει τους προγόνους του, μπορεί να βαράει προσοχές μπροστά στον αρχηγό του αλλά δεν του αρκεί αυτό. «Ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι πρέπει να μάθουν να πειθαρχούν», δήλωσε σε κάμερα, με αφορμή το πρόσταγμα «εγέρθουτου» που απηύθυνε συναγωνιστής του σε εκπροσώπους του Τύπου. 
Να πειθαρχούν στα πρόσωπα και τις αρχές της δικής του επιλογής. Να σέβονται με την απειλή της σφαλιάρας. Αν λοιπόν ο κ. Κασιδιάρης διάβασε τον «Γοργία» για την τέχνη της πειθούς μάλλον δεν κατάλαβε το βαθύτερο νόημα. Κι αν αποστήθισε την «Πολιτεία» το έκανε για να βρει τα σημεία εκείνα που αποσπασματικά θα επιβεβαίωναν τις πεποιθήσεις του.

Ο κ. Κασιδιάρης θα δικαστεί σε λίγες ημέρες για συμμετοχή σε επίθεση κατά πανεπιστημιακού. Βαρύνεται με τις κατηγορίες της συνδρομής σε ληστεία, της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. 
Δεν ήταν παρών στην επίθεση όμως οι πέντε δράστες που χτύπησαν με κλομπ και μαχαίρωσαν τον καθηγητή διέφυγαν με το αυτοκίνητό του. Έχει άλλοθι, λέει ότι την ώρα της επίθεσης ήταν στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, ως ιατρικός επισκέπτης, και ότι το αυτοκίνητό του ήταν στον χώρο στάθμευσης. 
Η τακτική που ακολουθεί ο κ. Κασιδιάρης για κάθε κατηγορία που γίνεται σε βάρος του ιδίου ή άλλων χρυσαυγιτών είναι συγκεκριμένη. Πρώτα παριστάνει τον ανήξερο και μετά απειλεί με μηνύσεις.

Ο κ. Κασιδιάρης μας θυμίζει αυτό που υπήρξε στα νιάτα του ο κ. Βορίδης. Είναι εύγλωττος και διανθίζει τις αφηγήσεις του με διάφορα περισπούδαστα, όπως οι αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία. 
Κάνει τον ανήξερο όταν του μιλούν για τις ακρότητες των μελών της Χρυσής Αυγής, αναφέρεται στην αρχαιότητα και στο 1821 όταν τον λένε ναζιστή. Επιπλέον έχει το νικηφόρο, αλαζονικό ύφος του ανθρώπου που τα ξέρει όλα. 
Παρά το λούστρο δεν καταφέρνει να καταπνίξει τον εθισμό του στην κουλτούρα της βίας. Από το πεζοδρόμιο, στους θεσμούς: «Δεν υπάρχει περίπτωση αν η Χρυσή Αυγή μπει στη Βουλή να έρθουν προς ψήφιση Μνημόνια και να μη σηκωθούν τα έδρανα και να πέσουν στα κεφάλια των εμπνευστών τους».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :