Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τέλος μνημονίου σημαίνει τέλος χρηματοδότησης

του Προκοπη Xατζηνικολαου
Τη βεβαιότητα ότι εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο θα μπει τέλος στη χρηματοδότηση από την τρόικα εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ...


προχωρήσει άμεσα σε περικοπές 4,5 δισ. ευρώ για να καλύψει εσωτερικές ανάγκες. Επίσης ανέφερε ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στα 24 δισ. ευρώ, εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον βουλευτή του κόμματος Δ. Στρατούλη.

Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε σαφή προειδοποίηση περί του τέλος της χρηματοδότησης εφόσον δεν τηρηθούν τα συμπεφωνηθέντα. Συγκεκριμένα είπε ότι «εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο, οι θεσμικοί πιστωτές μας θα θεωρήσουν ότι δεν έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το εάν σε αυτή την περίπτωση θα έχει χρήματα να ανταποκριθεί στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, εξήγησε πως όσο η χώρα έχει πρωτογενή ελλείμματα, δηλαδή έχει περισσότερα έξοδα από ό,τι έσοδα, ακόμη και εάν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους, «δεν υπάρχει αντικειμενικά καμία δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει». Σημείωσε δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε μέσα σε μία νύχτα να γίνουν περικοπές της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα στα τέλη του 2009, για να ισοσκελίσουμε έσοδα με δαπάνες.

Ο υπουργός, επικαλούμενος τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη, ανέφερε ότι εάν προχωρήσει στην επιστροφή των χρημάτων από το τέλος ακινήτων, καθώς επίσης και στην επιστροφή των περικοπών των μισθών και των συντάξεων, ουσιαστικά αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία περιέγραψε ο κ. Στρατούλης, η χώρα θα γυρίσει στο 2009 τότε που η Νέα Δημοκρατία άφησε τη χώρα με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 24 δισεκατομμυρίων. Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές 24 δισ. ευρώ «διότι εκεί μας οδηγούν οι προτάσεις που κατέθεσε χθες ο κ. Στρατούλης». Ερωτηθείς ο υπουργός εάν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, είπε ότι οι σχέσεις με την τρόικα δεν είναι μια σχέση στατική, είναι μια σχέση δυναμική. Υποστήριξε πάντως ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και σε τροποποιήσεις του Μνημονίου.

Επιμήκυνση υπό προϋποθέσεις
Για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε πως περνάει μέσα από μία προϋπόθεση, ότι δηλαδή τα χρήματα τα οποία είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι θεσμικοί μας πιστωτές θα είναι πάνω από τα 130 δισεκατομμύρια τα οποία εξασφαλίσαμε μέσα από το δεύτερο πρόγραμμα. «Ξέρουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει βάλει κάποια χρήματα στην άκρη έτσι ώστε να υπάρχει ένα προγεφύρωμα. Ευρωπαϊκές όμως χώρες δανείζονται πλέον με επιτόκια υψηλότερα (έως 6%) από αυτά που δανείζουν την Ελλάδα (2,5% έως 3,5%)», υπογράμμισε ο υπουργός.

Σχετικά με την πληρωμή ή όχι του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πληρωθεί ή όχι, καθώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, εκτός και εάν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό. «Εγώ θα παρουσιάσω στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κάθε πρότασης, θα παρουσιάσω τους κινδύνους που συνδέονται με την κάθε πρόταση και επ’ αυτών θα ζητήσω από όλους όσοι αυτή τη στιγμή εκπροσωπούν τα κόμματα μέσα στη Βουλή να μου πουν ποια είναι, αν θέλετε, η καλύτερη για τα συμφέροντα της χώρας απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :