@periodiko tweets

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Αρνητικοί σχολιασμοί διεθνώς για την Χρυσή Αυγή

Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής στην Βουλή, εξακολουθεί να σχολιάζεται αρνητικά από τον διεθνή Τύπο, αλλά και πολιτικούς παράγοντες. Φωτογραφίες βουλευτών της παραπέμπουν άμεσα ή έμμεσα στην ...


ιδεολογία του Χίτλερ.
Οι άγνωστοι, μέχρι χθες, υποψήφιοι και σήμερα βουλευτές πλέον της Χρυσής Αυγής, προκαλούν με τις απόψεις τους, καθώς αν και αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με το ναζισμό, υπάρχουν φωτογραφίες, δηλώσεις και σχόλιά τους, που παραπέμπουν άμεσα ή έμμεσα στην ιδεολογία του Χίτλερ.
Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής στην Βουλή, εξακολουθεί να σχολιάζεται αρνητικά από τον διεθνή Τύπο, αλλά και πολιτικούς παράγοντες. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια από την Κύπρο, ότι η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή συνιστά βιασμό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του ο εδρεύων στη Βιέννη Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO), εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες απειλές και πιέσεις της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος εκπροσώπων Μέσων Ενημέρωσης, αναφερόμενος στο επεισόδιο που σημειώθηκε το βράδυ της 6ης Μαΐου, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού του κόμματος, Ν. Μιχαλολιάκου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, νωρίτερα, μέλη του κόμματος είχαν δώσει την εντολή στους παραβρισκόμενους δημοσιογράφους να σηκωθούν από τις θέσεις τους, σε ένδειξη σεβασμού και όταν κάποιοι αρνήθηκαν, οδηγήθηκαν εκτός αίθουσας.

Όπως τονίζεται, ο γενικός γραμματέας του SEEMO, Όλιβερ Βούγιοβιτς, εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία για αυτές τις εξελίξεις», επισημαίνοντας ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να σέβονται τις δημοκρατικές αρχές και την ελευθερία του Τύπου».

Προσθέτει μάλιστα πως «παρόλα αυτά, μέσα σε ένα μήνα, το κόμμα της ''Χρυσής Αυγής'' απείλησε μια δημοσιογράφο και υποχρέωσε δημοσιογράφους να σηκωθούν για να χαιρετίσουν τον αρχηγό του κόμματος, διαφορετικά θα έφευγαν από την αίθουσα. Ελπίζω ότι αυτά τα περιστατικά θα είναι μεμονωμένα και ότι η ηγεσία της ''Χρυσής Αυγής'' θα σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βούγιοβιτς.

Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή με ποσοστό που αγγίζει το 7% απασχολεί το σύνολο των Γερμανών αρθρογράφων, οι οποίοι περιγράφουν το κόμμα ως «νεοναζιστικό», «ρατσιστικό» και «φασιστικό» και αναζητούν τα αίτια της ενίσχυσής του στην οικονομική κρίση και στις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, στο κύριο άρθρο γνώμης της, αναφέρεται την Τετάρτη στους «κινδύνους που κρύβουν εθνικισμός και λαϊκισμός για την Ευρώπη». Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας και επισημαίνεται ότι η τύχη της Ευρώπης και του ευρώ θα έχει κριθεί ως το τέλος Αυγούστου. Η έξαρση λαϊκισμού και εθνικισμού αποδίδεται από τον αρθρογράφο στην κόπωση των πολιτών από την πολυπλοκότητα των θεμάτων, όπως η πολιτική λιτότητας, η οποία, οδηγεί σε πολιτικούς οι οποίοι εισηγούνται πολύ πιο απλά και θετικά σχήματα. Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «οι φωνές του μίσους» και υπότιτλο «για να ξεβρομίσει η Ελλάδα», το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία μελών της Χρυσής Αυγής στην Θεσσαλονίκη να γιορτάζουν την επιτυχία του κόμματός τους.

Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για ένα κόμμα που θέλει να τοποθετήσει νάρκες στα σύνορα με την Τουρκία, να διώξει τις αλυσίδες ξένων σουπερ μάρκετ από την Ελλάδα και να συνοδεύει ηλικιωμένους στην τράπεζα και περιγράφει το επεισόδιο με τους δημοσιογράφους από την περασμένη Κυριακή. «Η ψήφος της Κυριακής ήταν ψήφος διαμαρτυρίας. Αυτό το 7% όμως ήταν κάτι περισσότερο. Ήταν ψήφος μίσους», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και εντοπίζει τα αίτια της εντυπωσιακής ανόδου του κόμματος τα τελευταία χρόνια στην οικονομική κρίση και κυρίως στην παρουσία των παράνομων μεταναστών στην χώρα. Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει πάνω από 13% ανάμεσα στους νέους της Ελλάδας.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Ολέθρια Αυγή», στο οποίο περιγράφονταν η δράση και οι θέσεις του κόμματος. «Πυρήνας του προγράμματός τους είναι η υπόσχεση να εκδιώξουν τους αλλοδαπούς και κυρίως τους μουσουλμάνους», αναφέρει ο αρθρογράφος και αποδίδει την αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην αποτυχία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την λαθρομετανάστευση. Σημειώνει δε ότι η ενίσχυση του κόμματος οδήγησε και τα άλλα πολιτικά κόμματα σε πιο ακραίες θέσεις.

«Μια γεύση του τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει το μέλλον για τη χώρα πήραν οι δημοσιογράφοι την περασμένη Κυριακή», γράφει η εφημερίδα Die Zeit και περιγράφει το γνωστό πια περιστατικό. «Οι Έλληνες θυμούνται ακόμη την εποχή της γερμανικής κατοχής και του χιτλερικού χαιρετισμού. Τώρα θα τον ξαναδούν, πιθανότατα, στο Κοινοβούλιο», επισημαίνεται.

Υπό τον τίτλο «Οργισμένη Ελλάδα», η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται σε δήλωση του Νικόλαου Μιχαλολιάκου περί «καθαρών Ελλήνων», αλλά και σε επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες και πολιτικούς της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :