Η οικονομική κρίση φέρνει και νέα τάξη πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Τι είναι η Δημοκρατική Συμμαχία λοιπόν, το ...
νέο κόμμα του οποίου εσείς είστε ιδρυτής και πρόεδρος;
νέο κόμμα του οποίου εσείς είστε ιδρυτής και πρόεδρος;
Κοιτάξτε, μαζί με την οικονομία κατέρρευσε και το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως και μέρος του εκδοτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι απ΄ την κρίση θα προκύψει άλλη μορφή διακυβέρνησης. Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα έρθει θα στηρίζεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα αναζητήσουν πολιτικά στελέχη που μπορούν να ενώσουν δυνάμεις, αντί να «σκοτώνονται» υπηρετώντας την λογική του «άσπρου-μαύρου» ή «ο θάνατός σου η ζωή μου». Αυτό δεν το άντεξε η Ελλάδα και το πληρώνουμε σήμερα πολύ ακριβά. Η ΔΗ.ΣΥ. είναι κόμμα ευθύνης και κυβερνητικής προοπτικής. Δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν είναι κόμμα της αριστεράς και της άρνησης των πάντων, αλλά κόμμα το οποίο θέλει να προσφέρει από κυβερνητικές θέσεις. Άλλωστε, με τις προτάσεις που έχουμε κάνει και με την αξιοπιστία που έχουμε κτίσει είμαστε οι μόνοι που έχουμε ακόμη ανοιχτές πόρτες στην Ευρώπη.
Είπατε τη λέξη αξιοπιστία και ότι το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Και ήθελα να ρωτήσω και προσωπικά εσάς, που προέρχεστε από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα. Πώς θα πείσετε τον κόσμο -γιατί αν δει κανείς τις θέσεις σας βρίσκονται πράγματι εντός της κοινής λογικής- αλλά βλέπουμε και από τις δημοσκοπήσεις ότι τα ποσοστά σας είναι χαμηλά. Για ποιον λόγο κατά τη γνώμη σας; Καταρχάς, τα ποσοστά ανεβαίνουν ακόμη και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες σήμερα γίνονται με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Το 60% αρνείται να απαντήσει και από το 40% που απαντά, το 1/3 αυτών λέει ότι δεν παίρνει θέση. Η κοινωνία κατακερματίζεται και δεν υπάρχει αξιόπιστο εργαλείο να αποτυπώσει ή να μετρήσει τις πραγματικές τάσεις των πολιτών. Εμείς πιστεύουμε ότι η ΔΗ.ΣΥ. θα πάει πάρα πολύ καλά. Και το πιστεύω αυτό γιατί έχω ενδείξεις από ολόκληρη την Ελλάδα. Θα πάει πάρα πολύ καλά διότι αναγνωρίζει ο κόσμος την συνεπή μας στάση αυτή την δύσκολη περίοδο. Τώρα, εγώ για την προσωπική μου πολιτική πορεία είμαι υπερήφανη. Είμαι υπερήφανη για το έργο μου στην Ευρυτανία. Γιατί βλέπω πώς είναι σήμερα το Νοσοκομείο, το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων, τις υποδομές, τους δρόμους, τα γεφύρια που φτιάξαμε μέσα από το σχέδιο ανάπτυξης της Ευρυτανίας. Είμαι υπερήφανη για το έργο μου τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ναι, έχω μερίδα της συλλογικής ευθύνης και γι’ αυτήν έχω κάνει της αυτοκριτική μου και νομίζω είμαι και η μόνη που την έχω κάνει με τον πιο ευθύ τρόπο. Αλλά επειδή από παρθενογένεση δεν έρχεται τίποτα, ο στόχος της ΔΗ.ΣΥ. είναι να γίνει η γέφυρα για να μπούνε στη Βουλή νέοι άνθρωποι και να αποτελέσει φορέας ανάδειξης σύγχρονων πολιτικών. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα.
Η επόμενη κυβέρνηση είπατε ότι πιστεύετε ότι θα προκύψει από 7 τουλάχιστον κόμματα. Λέτε ότι μέσα σε αυτά θα είστε και εσείς. Φυσικά και το πρώην κόμμα σας, η ΝΔ. Πώς θα συνεργαστείτε; Δεν μιλώ για θέματα προσωπικών πικριών... Στην πολιτική δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικά. Υπάρχουν όμως πολιτικά θέματα. Θα σας πω και ένα παράδειγμα. Εμένα με διέγραψε η ΝΔ όταν ψήφισα για την πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης της χώρας...
Μια παρένθεση. Το έχετε μετανιώσει αυτό, εκ του αποτελέσματος; Όχι βέβαια. Ήξερα και είπα την αλήθεια στον κόσμο· ότι χωρίς αυτά τα λεφτά, τα 130 δισ. δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να σταθεί. Ο κ. Σαμαράς τώρα έκανε κυβέρνηση για την 6η δόση του ίδιου μνημονίου. Δηλαδή ψήφισε και την 6η δόση και το μεσοπρόθεσμο και όλα αυτά εκ των υστέρων, που ήταν πολύ βαρύτερα. Νιώθω ότι μπορώ να βλέπω τον κόσμο στα μάτια και να του λέω από την πρώτη στιγμή «σου είπα την αλήθεια και έκανα το σωστό». Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς έκανα το σωστό, οι δυνατότητες παρέμβασής μας στην Ευρώπη, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Έχω παραμείνει από τους ελάχιστους Έλληνες συνομιλητές για τους ευρωπαίους, ο οποίος έχει αξιοπιστία και σοβαρότητα.
Σας διέκοψα, όμως, για την κυβέρνηση συνεργασιών. Εσείς είστε πρόθυμη φυσικά, όταν μπείτε στη Βουλή, να συνεργαστείτε και με τη ΝΔ. Αλλά σε ποιο επίπεδο; Μπορεί να υπάρξει συνεργασία δηλαδή σε ένα υπουργείο μεταξύ ενός υπουργού και ενός υφυπουργού από τα κόμματα ΝΔ και ΔΗ.ΣΥ.; Ναι υπάρχει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται όπως αυτή του κ. Παπαδήμου. Βλέπουμε το ρεζιλίκι να λέει για παράδειγμα στην τηλεόραση ένας υπουργό της κυβέρνησης: «ναι, αλλά εγώ διαφωνώ». Εγώ όταν διαφωνώ πάω σπίτι μου. Δεν κάθομαι σε μια κυβέρνηση με την οποία ταυτόχρονα διαφωνώ. Δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και υπουργός και απέναντι. Αποφάσισε τι θέλεις. Αυτό λέω εγώ στα κόμματα. Ο κόσμος δεν είναι τυχαίο που έχει τέτοιο θυμό για τους πολιτικούς. Διότι δεν βλέπει τα έργα να συμβαδίζουν με τα λόγια. Άλλα λέμε και άλλα κάνουμε. Εγώ λοιπόν όχι. Αυτά που λέω, αυτά θα κάνω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει προγραμματική συμφωνία, ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Λέω για παράδειγμα, μείωση της φορολογία στο 20%, κάτι που γίνεται. Θα συμφωνήσουμε σ΄ αυτό; Ακόμη πιστεύω πως η πρώτη κατοικία πρέπει να προφυλαχτεί στην Ελλάδα, γιατί είμαστε η χώρα με το 85% ιδιοκατοίκησης. Άρα, η πρώτη σου κατοικία πρέπει να προφυλαχτεί. Από εκεί και πέρα, θέλεις κύριε να έχει εξοχικά, κότερα και πισίνες κ.λπ., θα τα πληρώσεις. Αρά η πρώτη κατοικία, αν θέλουμε να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή, πρέπει να υπάρχει. Λέω για παράδειγμα, επειδή εμείς δεν λαϊκίζουμε, ότι οι συντάξεις των 3.500-4.000 ευρώ δεν μπορούν να υπάρχουν όταν δεν είναι ανταποδοτικές. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το δίχτυ κοινωνικής συνοχής για το οποίο μιλάμε, δεν γίνεται να κόβουμε τη σύνταξη των 600 ευρώ και να πιστεύει ο άλλος ότι μπορεί να συνεχίσει με μια σύνταξη 3.500-4.000 ευρώ. Αυτά είναι θέματα που θα μπουν στην προγραμματική συμφωνία. Συμφωνούμε σε αυτά; Εάν συμφωνούμε σε αυτά και σε πολλά αλλά βέβαια, τότε μπορούμε να κάνουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Την σημερινή κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου πώς την σχολιάζετε; Πρωτοείπα για κυβερνήσεις συνεργασίας πέρυσι τον Μάρτιο. Τότε λοιδορήθηκα...
Ίσως πίστευαν κάποιοι ότι η κ. Μπακογιάννη θέλει να μπει οπωσδήποτε στην κυβέρνηση και μιλά για συνεργασίες κ.λπ. Σήμερα όμως αυτό είναι ανάγκη... Ήταν και τότε ανάγκη. Έγινε η κυβέρνηση συνεργασίας. Είμαι η πρώτη που μίλησε την κρίσιμη ώρα για την λύση Παπαδήμου δημόσια. Και είπα, όταν ακουγόντουσαν τα διάφορα ονόματα, ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει με έναν άνθρωπο ο οποίος να μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στις Βρυξέλλες, διότι από εκεί θα κριθεί το μέλλον μας, καλώς ή κακώς. Η ΔΗ.ΣΥ. δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, στηρίζει όμως την κυβέρνηση με την ψήφο της και την ψήφο των βουλευτών της, αλλά έχουμε διατηρήσει στο ακέραιο το δικαίωμά μας να κάνουμε την κριτική σε ένα "θέαμα", το οποίο δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα. Έχουμε 50 υπουργούς, την ώρα που ο κόσμος χάνεται, 200 συμβούλους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πράγματα που είναι ντροπή την ώρα που ο κόσμος πεινάει. Εκεί δεν θα σταματήσουμε να τα λέμε με το όνομά τους και δυνατά.
Οι εκλογές είπατε θα γίνουν τον Απρίλιο. Εσείς πιστεύετε ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη να γίνουν αυτή την εποχή εκλογές; Ή πιστεύετε ότι μπορεί να γίνουν έναν χρόνο αργότερα; Έτσι όπως είναι αυτή η κυβέρνηση σήμερα, με τα κόμματα που συμμετέχουν σ΄ αυτήν να ακολουθούν ιδιοτελείς προεκλογικές τακτικές, όποτε βολεύονται να την αντιπολιτεύονται και όποτε θέλουν να κάνουν ψηφοθηρικά ρουσφέτια, δεν γίνεται. Άρα, μόλις ολοκληρωθεί το πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρώπης για την 27η Οκτωβρίου, υπογραφεί και ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και ληφθούν τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που υλοποιούν τις αποφάσεις αυτές, είναι απόλυτη ανάγκη να πάμε σε εκλογές. Υπολογίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο, εκτός απροόπτου.
Να έρθουμε τώρα και στα τοπικά μας. Καταρχάς, το έργο του γιου σας, του Κώστα Μπακογιάννη, που σήμερα είναι δήμαρχος Καρπενησίου, πώς το βλέπετε; Πέρυσι του είχατε δώσει τις καλύτερες ευχές. Μετά από έναν χρόνο πώς κρίνετε το έργο του; Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη για την δουλειά του. Του είχα πει ότι, όταν είσαι δήμαρχος, είσαι υπηρέτης των δημοτών σου. Ο Κώστας, κατάφερε σε αυτόν τον ένα χρόνο να έχει μια πολύ καλή και δυνατή δημοτική ομάδα, που δουλεύει με πάθος για την πόλη. Είναι όλοι τους νέοι άνθρωποι. Δεύτερον, με τη δυναμική του και το πάθος της διεκδίκησης, κατάφερε να φέρει χρήματα στην δυσκολότερη εποχή. Νομίζω ότι είναι ένας από τους ελάχιστους δημάρχους που με πολλή μεθοδικότητα, πρόγραμμα και σχέδιο έπεισε και τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους, ότι ο δήμος Καρπενησίου μπορεί να απορροφήσει τα σχέδια, τα οποία εκείνος έχει υποβάλει. Νομίζω λοιπόν πως δικαιούμαι και ως μάνα να είναι υπερήφανη.
Συμβουλές του δώσατε από την εμπειρία σας; Και αν ναι, σας άκουσε; Είναι λογικό αυτό. Άλλοτε με ακούει και άλλοτε όχι, διότι ο καθένας έχει μια αυτόνομη πορεία με βάση τις δικές του εμπειρίες. Αλλά όταν έχεις κάνει δήμαρχος, όπως εγώ στην Αθήνα, ξέρεις πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να είσαι πραγματικά με την πόρτα ανοιχτή στους δημότες σου.
Στην Ευρυτανία η ΔΗ.ΣΥ. Εδώ η ΔΗ.ΣΥ. θέλει να βγάλει βουλευτή. Στόχος είναι ο βουλευτής Ευρυτανίας να είναι της ΔΗ.ΣΥ. Επειδή έχω μια μακρά σχέση με τους Ευρυτάνες, ξέρω πάρα πολύ καλά ότι σήμερα είναι απογοητευμένοι -θα έλεγα προδομένοι- από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ξέρουν ότι ο βουλευτής Ευρυτανίας των μεγάλων κομμάτων δεν μπορεί να προσφέρει σήμερα στη χώρα, διότι για τα παλιά κόμματα είναι ένας από τους πολλούς. Για εμάς ο βουλευτής Ευρυτανίας θα είναι ο άνθρωπος ο οποίος με ανοιχτή γραμμή και δύναμη, αύριο θα μπορεί να προσφέρει στον τόπο. Ένα τόπο που τον αγαπώ ιδιαίτερα και γι’ αυτό με ενδιαφέρει τόσο πολύ.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το ψηφοδέλτιό σας. Έχετε καταλήξει σε πρόσωπα; Όχι ακόμη. Έχουμε 6-7 πρόσωπα για τα οποία οι τοπικές δυνάμεις θα αποφασίσουν. Εμείς είμαστε ένα καινούριο κόμμα το οποίο λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τα παλιά. Την τελική απόφαση για το ψηφοδέλτιο θα την πάρουν οι εδώ Ευρυτάνες.
Υπάρχει μια φήμη ότι θα είστε υποψήφια για την μονοεδρική Ευρυτανίας. Πόσο αληθές είναι αυτό; Το σκέπτεστε; Είναι γνωστοί οι δεσμοί μου με τους Ευρυτάνες και τον τόπο μας. Η απόφαση σε ποια περιφέρεια θα πολιτευθώ θα εξαρτηθεί από τους ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς και στοχεύσεις της Συμμαχίας. Είναι πρόωρο ακόμη να μιλήσουμε γι΄ αυτά.
Η τοπική σας οργάνωση; Έχει συγκροτηθεί; Και με τα γραφεία σας τι γίνεται; Ασφαλώς έχει συγκροτηθεί, ενώ τα γραφεία μας θα ανοίξουν το πρώτο 15θημερο του Ιανουαρίου. Τα στελέχη υπάρχουν, όπως γνωρίζετε ήδη. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ. Εγώ η ίδια συνάντησα πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα είναι απόφαση των τοπικών δυνάμεων στην Ευρυτανία.
Μπορείτε εσείς, όμως, να εκλέξετε βουλευτή Ευρυτανίας με την τοπική Ν.Δ. απέναντί σας; Ναι. Παλιά στις μονοεδρικές περιοχές έλεγαν ότι θα εκλεγεί ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αλλά και εδώ στην Ευρυτανία, όπως και στην Κρήτη, παρουσιάζεται μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Δεν θα ισχυριστώ ότι θα εκλέξω βουλευτή στη Λευκάδα, αλλά στην Ευρυτανία θα εκλέξω βουλευτή, διότι οι δυνάμεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Από την άλλη πλευρά, τα δύο κόμματα έχουν εξαιρετικά μειωμένες δυνάμεις σήμερα. Εξάλλου, η ΔΗ.ΣΥ. απευθύνεται στους τέως ψηφοφόρους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Με τους παλιούς σας πολιτικούς φίλους, εδώ στην Ευρυτανία, ποια είναι η σχέση σας; Με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών πάρα πολύ καλή και νομίζω θα μας στηρίξουν ενεργά και στις εκλογές.
Για να κλείσουμε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, θέλω να σας ρωτήσω για τον κ. Κώστα Κοντογεώργο και την σύγκρουσή σας. Τι συνέβη εκείνη τη εποχή; Τα λόγια, η κριτική που άσκησε… Θα είναι αντίπαλός σας, γιατί θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της ΝΔ. Εγώ με τους ανθρώπους δεν κάνω τα πολιτικά, προσωπικά. Ο καθένας δοκιμάζει την τύχη του. Είχα συνεργαστεί χρόνια με τον Κώστα Κοντογεώργο. Δεν μου αρέσει να «φτύνω» συνεργασίες και δεν είμαι ο άνθρωπος που θα κάνει απολογισμό απογοητεύσεων. Θα δοκιμάσει κι εκείνος την τύχη του και εμείς τη δική μας. Πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία οι Ευρυτάνες θα τιμήσουν μια διαχρονική προσφορά, αλλά κυρίως θα τιμήσουν την δυνατότητα του αύριο. Και το αύριο για την Ευρυτανία, νομίζω, το εγγυάται η ΔΗ.ΣΥ.
Επίσκεψη σε Γηροκομείο και Νοσοκομείο
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, το πρωί της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποίησε επίσκεψη στο "Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας", όπως έχει μετονομαστεί από αρχές Νοεμβρίου 2011 το Γηροκομείο Καρπενησίου, καθώς και στο Νοσοκομείο Καρπενησίου. Μαζί της ήταν η πρώην υφυπουργός κ. Κέλλυ Μπουρδάρα. Οι επισκέψεις ξεκίνησαν από το Γηροκομείο. Εκεί είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον διοικητή κ. Γιώργο Αθανασιά, τόσο για τη νέα πτέρυγα του ιδρύματος, όσο και για το νέο έργο ανακαίνισης της παλιάς. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το προσωπικό, αλλά και τους ηλικιωμένους στις αίθουσες κοινής χρήσης καθώς και στα δωμάτιά τους, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και τους ευχήθηκε για τον νέο χρόνο. Αμέσως μετά δήλωσε: "... με χαρά βρέθηκα ξανά σήμερα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων του νομού Ευρυτανίας, ένα Ίδρυμα το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά, παρά την κρίση και τις δυσκολίες. Το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων χάρη στην άοκνη προσπάθεια των εργαζομένων, αλλά και χάρη στους Ευρυτάνες που του άφησαν μια ουσιαστική «προίκα», με αποτέλεσμα σήμερα να μην αντιμετωπίζει προβλήματα. Θέλω να ελπίζω ότι πολύ γρήγορα θα δούμε και την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας και του έργου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι Ευρυτάνες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι υπερήφανοι για το Γηροκομείο".
Ακολούθησε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου εκεί η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον διοικητή κ. Ευάγγελο Ξαρχά, ο οποίος την ενημέρωσε για τα προβλήματα του νοσοκομείου. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει για να λυθούν κάποια από τα προβλήματα που πραγματικά χρονίζουν στο νοσοκομείο, όπως η λειτουργία του αξονικού, ενώ δεσμεύτηκε να παρέμβει για την άμεση απόκτηση ενός ειδικού μηχανήματος που έχει ανάγκη το νοσοκομείο στα χειρουργεία. Ο κ. Ξαρχάς δήλωσε: "... μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να μας δανείσει το Νοσοκομείο Λαμίας το ένα μηχάνημα που έχει, ωστόσο περιμένουμε να αποκτήσουμε και κάποιο μόνιμα, το οποίο ήδη υπάρχει σε άλλο νοσοκομείο. Σ’ αυτό θα βοηθήσει η κ. Μπακογιάννη. Επίσης, της γνωρίσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τους αγροτικούς γιατρούς, που παραιτούνται σωρηδόν τις τελευταίες ημέρες, μιας και πλέον δεν είναι απαραίτητο προσόν η ολοκλήρωση του αγροτικού για την επιλογή της ειδικότητας". "Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας, ιδιαίτερα σε περιφέρειες και ορεινές περιοχές, οι υποδομές υγείας να είναι αυτές τις οποίες μια σύγχρονη κοινωνία απαιτεί. Και επειδή αυτές τις ημέρες πολλοί μιλάμε για κοινωνική αλληλεγγύη, είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι κοινωνική αλληλεγγύη δεν υπάρχει στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις και αποτελέσματα", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου