Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Δεύτερη στο Ηράκλειο η Δημοκρατική Συμμαχία [δημοσκόπηση]

Φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε η κατάσταση στο Ηράκλειο
Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η παραδοσιακή διαρχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποτυπώνεται και από την πολιτική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία "POLISrc" για λογαριασμό του Flashnews.gr στην ...



Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί να  διατηρεί την πρώτη θέση, όπως φαίνεται, λόγω και της συμμετοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ψηφοδέλτιο Ηρακλείου, "χάνει" περίπου 40% σε σχέση με τις εκλογές του 2009.
Απο την άλλη πλευρά η ΝΔ "χάνει" την δεύτερη θέση, καθώς συσπειρωτικά λειτουργεί και η συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ στο Ηράκλειο με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 2η θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης και όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της "POLISrc" κ. Ηλίας Κυριακόπουλος "οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το πολιτικό σύστημα.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό αποδεικνύουν το αληθές του παραπάνω.

Η παραδοσιακή "διαρχία" των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φαίνεται να έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα όσον αφορά τη δυναμική τους στο σώμα των ψηφοφόρων.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι-Πράσινοι, αποκτούν ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερη ισχύ και αρχίζουν να σταθεροποιούν την παρουσία τους στο "χάρτη" της αυριανής Βουλής. Το ίδιο ισχύει και για τη Δημοκρατική Συμμαχία και τους Ανεξάρτητους Έλληνες."

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, παρατηρείται πως ο δείκτης γέρνει προς τα αρνητικά. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια πιο θετική προσέγγιση προς το πρόσωπο των κυρίων Κουβέλη (34%), Τσίπρα (26%), Μπακογιάννη(24%) και Καμμένο (23%)" αναφέρει ο κ.Κυριακόπουλος.

Τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Φ.Κουβέλης (34%) και ακολουθούν: Τσίπρας (26%), Μπακογιάννη (24%), Καμμένος (23%), Βενιζέλος (18%), Κατσέλη (15%), Παπαρήγα (15%), Σαμαράς (13%), Καρατζαφέρης (11%).

Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο Καρατζαφέρης (81%) και ακολουθούν: Σαμαράς (80%), Παπαρήγα (76%), Βενιζέλος (75%), Κατσέλη (73%), Μπακογιάννη (70%), Τσίπρας (62%), Καμμένος (60%), Κουβέλης (47%).

Σε ότι αφορά στην πρόθεση ψήφου, όπως προαναφέραμε, φαίνεται πως η επιλογή των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ντόρας Μπακογιάννη να τεθούν επικεφαλείς των ψηφοδελτίων τους στο Ηράκλειο, δεν ήταν τυχαία.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ με 18% έρχεται πρώτο, ενώ στις εκλογές του 2007 και 2009 στο νομό Ηρακλείου είχε λάβει 54,6% και 62,7% αντίστοιχα. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει τεράστιο μέρος της δύναμης του, με τη μείωση να φτάνει τις 40 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2009.

Η ΔΗ.ΣΥ ακολουθεί με ποσοστό 15,5%.

Η ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «ισοβαθμούν» με 9%, ενώ στις εκλογές του 2007 και 2009 η ΝΔ είχε λάβει 33,5% και 23,7% αντίστοιχα.

Ακολουθούν:

ΣΥΡΙΖΑ 7% (έναντι 3,7% το 2009), ΚΚΕ 6% (έναντι 4,4% το 2009), Οικολόγοι Πράσινοι 5% (έναντι 2,3% το 2009), Κοινωνική Συμφωνία 2%, ΛΑΟΣ 1,5% (έναντι 2,1% το 2009) και Χρυσή Αυγή 1,5%, ενώ ποσοστό 3,5% επιλέγει άλλο κόμμα.

Βέβαια ρυθμιστικό ρόλο θα έχουν οι αναποφάσιστοι που ανέρχονται σε ποσοστό 13%.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση στο flashnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :