Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αγροτική παραγωγή και τουρισμός πυλώνες για την ανάπτυξη του Λασιθίου

Του Νικου Αικατερινίδη*
Με μία πρώτη ματιά ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή φαίνονται ως δύο τομείς της οικονομίας με μοναδικό σημείο επαφής την κρητική διατροφή. Κι όμως, η ...

διασύνδεσή τους θα μπορούσε να έχει πολλά και ωφέλιμα αποτελέσματα και για τους δύο τομείς, αλλά κυρίως για τον τόπο μας το Λασίθι. Η κρητική-μεσογειακή διατροφή δεν νοείται χωρίς το ελαιόλαδο, προϊόν που δεν λείπει από κάθε ελληνικό σπίτι και το οποίο παράγεται στο νομό μας όπως εξάλλου και σε άλλες περιοχές του νησιού. Μάλιστα ελαιόλαδο της περιοχής μας έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΟΠ και αυτό του δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα πέραν της ποιότητάς του.

Όμως χρειάζεται ένα βήμα ακόμη: ο εφοδιασμός των φορέων του τουρισμού από τους ίδιους τους παραγωγούς θα αποτελούσε εγγύηση αφενός μεν για την παραγωγή των αγροτών του Λασιθίου, και αφετέρου οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα παρείχαν ένα πιο ολοκληρωμένο «πακέτο» από την περιοχή τους, φυσικά με εγγυημένη την ποιότητα των προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα μπορούσαν να ενταχθούν και τα οπωροκηπευτικά που καλλιεργούνται στο νομό μας όπως και το μέλι των παραγωγών μας.

Ο Νίκος Αικατερινίδης
Παράλληλα οι αγρότες του Λασιθίου θα μπορούσαν να επεκταθούν είτε προς τον τομέα των βιολογικών είτε προς την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν άνετα στις καιρικές συνθήκες της Κρήτης και τα οποία έχουν ζήτηση στο νομό Λασιθίου και στην υπόλοιπη Κρήτη. Την πολιτική αυτή αναγέννησης της ελληνικής υπαίθρου προτάσσει η Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία και έχει θέσει ως άμεσο ευκταίο στόχο τη συγκράτηση του 10% του ενεργού πληθυσμού σ΄ αυτήν, με τη στήριξη των νέων αγροτών.

Βέβαια επειδή δεν μπορούμε να παράγουμε προϊόντα αποκλειστικά και μόνο για τις επιδοτήσεις, το Κίνημα έχει συμπεριλάβει στις θέσεις του για την αγροτική παραγωγή την αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών, και προσαρμογή των αγροτικών προϊόντων στις ανάγκες της αγοράς. Τα βιολογικά προϊόντα, παρέχουν μια εξαιρετική προοπτική εξαγωγών και καθώς τα κρητικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, η διασύνδεσή τους με τον τουρισμό θα τους δώσει μια νέα δυναμική.

Εδώ θα πρέπει να επιδιώξουμε να κατοχυρώσουμε και άλλα προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, που κάλλιστα θα μπορεί να έρθει μέσω της προβολής τους από τον τουρισμό.

Δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια χρειάζεται και από την πλευρά της κυβέρνησης η στήριξη της προσπάθειας των αγροτών. Και αυτό μπορεί να γίνει, όπως εξάλλου συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της ΔΗ.ΣΥ., με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και κυρίως με την αύξηση του συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες και αύξηση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου.

Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν επίσης την κατάρτιση και ενημέρωση των παραγωγών για τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.

*Ο Νίκος Αικατερινίδης είναι υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου με τη Δημοκρατική Συμμαχία


Δεν υπάρχουν σχόλια :