Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ιστορική επίσκεψη Νταβούτογλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [video]

Το Φανάρι επισκέφθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Ήταν η πρώτη φορά που ....


επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισκεπτόταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε στο Φανάρι στις 16:40 όπου τον υποδέχθηκαν στην είσοδο του Πατριαρχικού Οίκου ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο αρχιγραμματέας της Συνόδου Βαρθολομαίος και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέμενε τον υπουργό στο Πατριαρχικό Γραφείο. Στη συνάντηση που ακολούθησε, παρέστησαν οι μητροπολίτες Νικαίας Κωνσταντίνος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Κοινωφελών Ιδρυμάτων (Βακουφίων) και οι συνεργάτες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που είχε διάρκεια μία ώρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Πατριαρχείο.

Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λυθούν τελικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια.

Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε προς τον Πατριάρχη τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στον δρόμο της αρμονικής συνύπαρξης όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για τις μειονότητες δεν συναρτάται με κάποια «αμοιβαιότητα», αλλά εκφράζει την ισονομία και την ισοπολιτεία, έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.

«Οι παραδόσεις και τα έθιμα των ρωμαίικων, χριστιανικών κοινοτήτων αποτελούν κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά» φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός στη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε οι αλλαγές που πραγματοποιούνται να συνεχιστούν και υπενθύμισε ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται «ριζωμένο» στην Πόλη για περισσότερο από 17 αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :