Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Μεγάλοι παίκτες για τα πετρέλαια σε Ιόνιο, Κρήτη

Οκτώ εταιρείες υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για έρευνες πετρελαίου στη Νότια Κρήτη και το Ιόνιο. Η συμμετοχή στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και ...


Κλιματικής Αλλαγής ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις έρευνες προοιωνίζεται ισχυρό ενδιαφέρον για το επόμενο στάδιο των γεωτρήσεων.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό θα χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια τις έρευνες, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη τους θα προέλθουν από την πώληση των αποτελεσμάτων των ερευνών σε πετρελαϊκές εταιρείες, που θα προχωρήσουν σε εξόρυξη. Η εξέλιξη αυτή βάζει την Eλλάδα δυναμικά στην αγορά των υδρογονανθράκων, ύστερα από 15 σχεδόν χρόνια αδράνειας και αποχής και μάλιστα με μεγάλες προσδοκίες, που τροφοδοτούνται από τα θετικά αποτελέσματα ανάλογων ερευνών στην Kύπρο και το Ισραήλ.
Η επιλογή του ενός ή των δύο αναδόχων θα γίνει τον Απρίλιο. Στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και να αρχίσουν οι πρώτες γεωτρήσεις εντός του 2012. Ωστόσο, τα έσοδα θα πρέπει να αναμένονται μετά την πάροδο επταετίας και αφού προηγουμένως επενδυθούν πολλά δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :