Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Economist: Οι Έλληνες βουλευτές πλέον δεν μπορούν να «βολέψουν» ψηφοφόρους

Το πελατειακό κράτος που «καλά κρατεί» στην Ελλάδα, αλλά και τις επερχόμενες εκλογές με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας σχολιάζει με καυστικό ...


τρόπο το βρετανικό περιοδικό «Economist».
Λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με το περιοδικό, καθώς «δεν μπορούν πλέον να διορίσουν σε καλές θέσεις και στον δημόσιο τομέα τους υποστηρικτές τους».
Ως «πληγή» για τα δύο κόμματα, όποιο και εάν κληθεί να κυβερνήσει, είναι σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό η δέσμευση να περικοπούν πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας στον
δημόσιο τομέα μέχρι το 2015, καθώς όπως αναφέρει, πολλοί βουλευτές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, στο να «ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των ψηφοφόρων τους».
Όπως υπογραμμίζει ο «Economist», «εάν οι πολιτικοί δεν μπορούν, πλέον, να ικανοποιήσουν αυτό το παζάρι, διάρκειας ζωής 150 ετών, υποστηρίζουν με κυνικό τρόπο κάποιοι, οι ψηφοφόροι ίσως απλά μείνουν σπίτι τους την ημέρα των εκλογών», ενώ συμπληρώνει πως ποτέ οι Έλληνες πολιτικοί δεν ήταν τόσο «αντιδημοφιλείς».

Ιδιαίτερη μνεία κάνει το δημοσίευμα και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ξεχωρίζοντάς τον από τους δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας. «Υπό τον Λουκά Παπαδήμο, έναν πρώην κεντρικό τραπεζίτη που υπηρετεί ως μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, οι περισσότεροι αντιπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στήριξαν τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να λάβουν ως αντάλλαγμα ένα νέο πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., ύψους 130 δισ. ευρώ. 
Η κυβέρνηση τα έχει πάει καλύτερα από ότι αναμενόταν, επομένως κάποιοι επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν ο Λουκάς Παπαδήμος να μείνει στο πόστο του μέχρι τη λήξη της θητείας, τον Οκτώβριο του 2013», αναφέρει ο «Economist».

«Αυτό είναι ευσεβείς πόθοι, δεδομένου του κατεπείγοντος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για την επιλογή ενός νέου ηγέτη που θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην πρωθυπουργό, που είναι να παραιτηθεί (από την προεδρία) αυτόν το μήνα. Και ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της ΝΔ, γίνεται όλο και περισσότερο ανυπόμονος για να ηγηθεί της χώρας», συμπληρώνει το βρετανικό περιοδικό.

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ δεν μένουν ασχολίαστες στο άρθρο, προβλέποντας πως ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ένας λόγος που η δημοφιλία του έχει βυθιστεί. Μισή ντουζίνα υποψήφιοι συνωστίζονται για να διαδεχθούν τον Γιώργο Παπανδρέου. 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών και φαβορί, είναι τόσο πολύ απασχολημένος με το πακέτο διάσωσης και την αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που δεν του επιτρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο στην καμπάνια του. Αλλά από τη στιγμή που ο αγώνας για την ηγεσία θα γίνει στις 18 Μαρτίου, θα έχει παραμερίσει τους περισσότερους ανταγωνιστές του».

«Ο Βενιζέλος έχει κάποιες τύψεις σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά, σε συνέχεια της παρούσας συμφωνίας, ενώ οι σκεπτικιστές αγωνιούν, δεδομένου ότι το να έχεις δύο λαϊκιστές επικεφαλής, χωρίς την ήρεμη παρουσία του Λουκά Παπαδήμου, θα ήταν κάτι κακό για την πορεία των μεταρρυθμίσεων», σχολιάζει καυστικά το βρετανικό περιοδικό.

http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :