Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Χωρίς πρόθεση ψήφου ξανά η δημοσκόπηση της Public Issue! Η εν λόγω εταιρεία αγνοεί επιδεικτικά την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων και τον ΣΕΔΕΑ

Για άλλη μια φορά παρανομεί η Public Issue. Δίνοντας μόνο εκτίμηση ψήφου και χωρίς την παράθεση της πρόθεσης ψήφου για να βλέπουμε πως ακριβώς δημιουργούνται οι περίφημες «εκτιμήσεις» των εταιρειών VPRC και Public Issue. Αυτές οι δύο εταιρείες είναι που ...


αρνούνται πεισματικά να παρουσιάσουν τις προθέσεις των … ερευνών τους! Για λόγους ευνόητους. Για να κρύψουν τις «νοθείες» τους! Οι δύο αυτές εταιρείες ενοχοποιούνται και για την άρνησή τους να παρουσιάσουν τις προθέσεις και για την μέθοδο της χρονοσειράς που χρησιμοποιούν για να «κάψουν» τους … «εχθρούς»! Σπάει κόκκαλα η εμμονή τους στην αντιεπιστημονική … χρονοσειρά. Με τη βοήθεια των «υποδειγματικών χρονοσειρών», κάνουν τη «δουλειά» τους οι VPRC και Public Issue.

Παραθέτουμε παρακάτω την κοινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και του ΣΕΔΕΑ, με την οποία ζητείται από όλες τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να δημοσιοποιούν την πρόθεση ψήφου και επισημαίνεται ότι πρέπει «εφόσον (σ.σ. η πρόθεση ψήφου) συνοδεύεται από εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος να γίνεται σαφές ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση με ευθύνη της εταιρείας που διεξάγει την έρευνα».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ - ΣΕΔΕΑ 16 / 02 / 2012:

Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι έρευνες κοινής γνώμης, ως εργαλείο καταγραφής των τάσεων σε δεδομένη χρονική στιγμή, συνιστούν κρίσιμο και αναπόσπαστο τμήμα των σύγχρονων δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών.
Πρώτιστο συνεπώς καθήκον όσων εμπλέκονται είτε στη διεξαγωγή είτε στη δημοσιοποίησή και ανάλυσή τους είναι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους.
Κυρίως σε μια περίοδο κρίσης του πολιτικού συστήματος και με δεδομένο το εξαιρετικά ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον στην χώρα μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία όπου τα αποτελέσματα των ελληνικών δημοσκοπήσεων γίνονται αντικείμενο επιπόλαιων κρίσεων και χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ενίοτε υποβολιμαίο.
Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα δεδομένα όπως προκύπτουν από την ερευνητική διαδικασία και μεθοδολογία ενώ η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει από παραδοχές, υποθέσεις και θεωρητικά μοντέλα που εφαρμόζει ο ερευνητής και που κατά κανόνα βασίζονται σε προβολή ανάλογων περιπτώσεων του παρελθόντος.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει απαραιτήτως σε όλες τις περιπτώσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπικών ευρημάτων να αναφέρεται και να τονίζεται πρωτίστως η ρευστότητα των προτιμήσεων όπως καταγράφονται δημοσκοπικά στην πρόθεση ψήφου και εφόσον συνοδεύεται από εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος να γίνεται σαφές ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση με ευθύνη της εταιρείας που διεξάγει την έρευνα.
Περεταίρω συστήνεται η υπογράμμιση με κάθε μέσο, τρόπο και σε κάθε ευκαιρία του γεγονότος ότι η πρόθεση ψήφου στο πλαίσιο της παρούσας κοινωνικοπολιτικής ρευστότητας πρέπει να ερμηνεύεται ως ασταθές μέγεθος.
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων : Ηλίας Νικολακόπουλος
Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ : Σπύρος Ζαβιτσάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :