Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Σόιμπλε:«Ανυπολόγιστη καταστροφή από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε ανυπολόγιστη καταστροφή, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως εάν η ίδια η χώρα επέλεγε να ...


αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δεν θα μπορούσε κανείς να την αποτρέψει. «Εάν με ρωτούσαν τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα, θα συμβούλευα να μείνει στο ευρώ», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι οι συνέπειες από το αντίθετο θα ήταν απρόβλεπτες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Zeit», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε υποχωρητικός και σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (φόρος «Τόμπιν»), θέμα για το οποίο είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει συναίνεση ούτε καν στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο εισαγωγής και τροποποιημένου φόρου συναλλαγών στο πρότυπο της Βρετανίας, το οποίο είχε προτείνει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

«Δεν μπορούμε να το καταφέρουμε», διότι πάλι θα υπάρξουν αντιδράσεις εντός της ΟΝΕ, για την επιβολή του φόρου μόνο στα 17 κράτη- μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε και έκανε λόγο για την προετοιμασία «νομικού εργαλείου», το οποίο θα αφορά τις «υψηλής ταχύτητας συναλλαγές στα χρηματιστήρια» και θα ενισχύει τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε δε ότι έχει ήδη ζητήσει σχετική πρόταση από τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ. «Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε αυτό και, αν δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ας γίνει σε μικρότερο κύκλο. Υπολογίζω ότι θα μπορούμε να φθάσουμε στον στόχο μας ήδη εντός του έτους», σημείωσε.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στην Κοπεγχάγη.

Κρίσιμη, στο μεταξύ, συνάντηση, για τη θέση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), αλλά και του υπό συζήτηση φόρου, θα έχει ο κ. Σόιμπλε σήμερα με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των γερμανικών κομμάτων, ενόψει της ψήφισης από την Ομοσπονδιακή Βουλή του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι απειλούν να μην δώσουν την ψήφο τους, εάν η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν συμφωνήσει για την εισαγωγή του φόρου «Τόμπιν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :