Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Tι να τον κάνεις τον επίτροπο, όταν θα έχεις Δημοσιονομικό Σύμφωνο...(;)

Σε υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου που προβλέπει κυρώσεις στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη μέλη συμφώνησαν κατά τη σύνοδο κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες, πλην του ...


Βρετανού και του Τσέχου. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου...

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι το πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.
Οπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», η σημαντικότερη καινοτομία του νέου συμφώνου είναι η υιοθέτηση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο καμία χώρα δεν θα μπορεί να εμφανίζει διαρθρωτικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 0,5% του ΑΕΠ, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με οικονομικές κυρώσεις, οι οποίος θα ανέρχονται στο 0,1% του ΑΕΠ ετησίως. 

  • Η συνθήκη διατηρεί το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ για το συνολικό δημόσιο έλλειμμα (μαζί με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) που παραμένει ως έχει, η υπέρβαση του οποίου θα επιφέρει πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ, καθώς και την προσωρινή αναστολή των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
  1. Δείτε σχετικά Από το Σύμφωνο Σταθερότητας στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας epikairo short linkhttp://bit.ly/A6qMwQ
  2. Περί συνταγματικής κατοχύρωσης του ορίου του χρέους [και άλλων ανοησιών] epikairo short linkhttp://bit.ly/oa7gm8
  3. Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» της Ισπανίας, κατά της συνταγματικής κατοχύρωσης του ορίου του χρέους  epikairo short link  http://bit.ly/p4lCjx

Δεν υπάρχουν σχόλια :