Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη προς συγκυβέρνηση: "Γιατί δεν κάνετε αντιπροτάσεις, τι περιμένετε;"

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έκανε από τη Θεσσαλονίκη την ακόλουθη δήλωση:

«Οι μέρες περνούν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με παθητικό τρόπο και χωρίς σοβαρές αντιπροτάσεις προς τους Ευρωπαίους δανειστές. Όλοι μιλούν υποκριτικά για λανθασμένη συνταγή και κανείς δεν προτείνει κάποια σοβαρή εναλλακτική λύση.

Ούτε εκείνοι που δεν διάβασαν, δεν διαπραγματεύτηκαν και δεν εφάρμοσαν, ούτε εκείνοι που πρότειναν το μηδενισμό του ελλείμματος χωρίς θυσίες, ούτε βέβαια αυτοί που ονειρεύονται ως μοντέλο την Αλβανία του Χότζα ή τη Βενεζουέλα του Τσάβες (χωρίς πετρέλαιο), ούτε όσοι έχουν αναγάγει σε επιστήμη τις συμπαθητικές γενικότητες.

Μια διαπραγμάτευση είναι εντούτοις αδύνατο να πετύχει αν δεν έχεις κι εσύ κάτι να αντιπροτείνεις. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει από την αρχή ζητήσει από τα κόμματα της συγκυβέρνησης να προτείνουν τα ίδια, συγκεκριμένες βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να ζητήσουν έναντι αυτών:

- περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μην πωληθεί σε τιμή ευκαιρίας η ελληνική δημόσια περιουσία,

- μικρότερη φορολογία στις επιχειρήσεις,

- μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους και τα στεγαστικά δάνεια που θα αποφορτίσουν την κοινωνική ένταση, καθώς και

- ένα πρόσθετο πακέτο άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα δώσουν δουλειά σε ανέργους και θα στείλουν το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει προοπτική.

Έναντι αυτών προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο πρόσθετων διαθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνει:

- Άμεση προώθηση της δεύτερης φάσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στη βάση της αρχής ότι επιδοτήσεις των συντάξεων θα δίνονται μόνο σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και οι συντάξεις θα είναι ανάλογες με τις εισφορές που έχει ο καθένας καταβάλει.

- Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που προβλέπονται για το δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις ισχυρές συντεχνίες.

- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με ανάθεση των φορολογικών ελέγχων σε ένα νέο ελεγκτικό μηχανισμό στελεχωμένο αποκλειστικά με νέους υπαλλήλους και on line σύνδεση των βιβλίων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών και απόλυση όσων υπαλλήλων έχουν περιουσία που δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες.Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, μείωση των κομματικών επιχορηγήσεων στο μέσο όρο της Ευρώπης και δραστική μείωση των δαπανών της ΕΡΤ.

- Κατοχύρωση με αυξημένης ισχύος διεθνή δέσμευση (και αργότερα συμπερίληψη στο Σύνταγμα), της ελεύθερης άσκησης επαγγέλματος για όσους έχουν τα ανάλογα πιστοποιημένα προσόντα, του κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και της οριστικής απαγόρευσης των περαιώσεων.

- Έλεγχο των δεκάδων χιλιάδων περιπτώσεων κλοπής συντάξεων αποθανόντων (με μαζική χρησιμοποίηση από τα ασφαλιστικά ταμεία ιδιωτών δικηγόρων) και επιστροφή με τόκο των κλοπιμαίων.

- Έλεγχο εντός τριμήνου όλων των αναπηρικών συντάξεων και απαλλαγών, από μικτές επιτροπές γιατρών (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), που δεν είχαν αναμιχθεί σε παλαιότερες χορηγήσεις.

Τα άλλα κόμματα δεν κάνουν καμία αντιπρόταση. Γιατί, τι περιμένουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια :