Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: τι προβλέπει η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα

Το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα και αναλυτικά την έκθεση την οποία ετοίμασαν από τις 15 Φεβρουαρίου τα οικονομικά επιτελεία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ...


Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσίασαν τη Δευτέρα στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Παρά την ευφορία που δημιουργεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας με δεύτερο δάνειο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αφιερώνει εκτενή δημοσιεύματα στα «σκοτεινά σημεία» της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020.

Η τρόικα επισημαίνει στην 9σέλιδη έκθεση, ότι λόγω της έντασης που δημιουργείται «μεταξύ των στόχων του προγράμματος μείωσης χρέους και της προσπάθειας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» θα απαιτηθεί η συνέχιση της «εσωτερικής υποτίμησης, η οποία όμως με τη σειρά της θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερο επίπεδο χρέους βραχυπρόθεσμα».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η επιτάχυνση της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης μέσω μείωσης μισθών και τιμών σε συνδυασμό με την υστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βυθίσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαδρομή με υψηλότερο χρέος που θα οδηγήσει σε ποσοστό της τάξης του 160% του ΑΕΠ το 2020. Δεδομένων αυτών των κινδύνων το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ευεπίφορο σε κινδύνους» σημειώνει η έκθεση.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι:

-αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (στο -1% το 2012) και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,5%, τότε το χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί.

-αν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φτάσουν τα 46 δισ. ευρώ όπως είχε υπολογιστεί αρχικά αλλά περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, τότε το χρέος θα φτάσει την ίδια χρονιά το 148%.

-αν ο ρυθμός ανάπτυξης δεν παραμείνει σε ετήσια βάση διαρκώς πάνω από το 1%, τότε το χρέος θα φτάσει το 143%.

-αν το κόστος δανεισμού του μηχανισμού στήριξης (από τον οποίο χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος η Ελλάδα) αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης (λόγω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας), τότε το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο τέλος της δεκαετίας στο 135%.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα «των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις πολιτικές προσαρμογής στον ρυθμό που προβλέπεται» και τονίζουν ότι η πορεία μείωσης του χρέους «είναι εξαιρετικά επισφαλής» λόγω πιθανών καθυστερήσεων στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

directNEWS.gr // πηγή:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια :