Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

"Έκλεισε" η Συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Συμφωνία για κούρεμα 53,5% και για δάνειο 130 δισ. ευρώ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που ...


περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο ιδιωτικός τομέας αποδέχθηκε να ανέλθει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχει στο 53,5% έναντι 50% που είχε θέσει ως στόχο η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Το Μάρτιο αποφασίζει το ΔΝΤ για την ελληνική βοήθεια 




3 σχόλια :

Unknown είπε...

Γιούνκερ: Εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε.

Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη».

Unknown είπε...

Όλι Ρεν: Η επιτήρηση της Ελλάδας θα ενισχυθεί

Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Unknown είπε...

Μ. Φέκτερ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα έχει ανάπτυξη

Τη θέση πως στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατύπωσε σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί επισταμένα εάν είναι επαρκής η χρηματοδότηση και αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, θα υπάρξει εντατική συζήτηση ως προς την επιτήρηση και τον έλεγχο της εφαρμογής από τους Έλληνες των ζητούμενων στο πρόγραμμα, ενώ η ίδια θεωρεί πως εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τα μέτρα, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε ανάπτυξη, που είναι το σημαντικότερο και προς τούτο θα πρέπει να συρρικνωθεί και να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, διότι μόνον τότε θα μπορέσει να ανακάμψει η χώρα.

Κατά την άποψή της, θα πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη εποπτεία και επίσης ένας έλεγχος για το πού διοχετεύονται τα χρήματα και δεν θα πρέπει, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τα δισεκατομμύρια να ρέουν στην Ελλάδα και να διοχετεύονται στην κατανάλωση, αντί να χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για έργα υποδομής, για εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Στο θέμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη διαγραφή χρέους, η ίδια υποστηρίζει πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να βοηθήσει κατά τι περισσότερο και προς το παρόν είναι άγνωστο αν αυτοί θα συμμετάσχουν πραγματικά ή εάν αυτό το κενό θα πρέπει να κλείσει με συμμετοχή του δημόσιου τομέα, είτε με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είτε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της, ότι τα εθνικά κράτη δεν θα πρέπει να διαθέσουν και πάλι περισσότερο τις δυνατότητές τους, καθώς αυτό θα τα επιβάρυνε και με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν προβλήματα και στην Αυστρία, στο να υπάρξει, δηλαδή, έγκριση της αυστριακής Βουλής. Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η κ. Φέκτερ είχε επισημάνει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα ήταν αρκετά επώδυνη, «εξάλλου μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να προέλθει από τους Έλληνες και ενόσω η Ελλάδα θα πορεύεται σε αυτόν τον επώδυνο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια θεωρεί πως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα αποφασιστεί το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επισημαίνει όμως συγχρόνως ότι για τους Ευρωπαίους είναι σημαντικό να διατηρήσουν τον έλεγχο για τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευτούν για την Ελλάδα. Προς τούτο, όπως συμπλήρωσε, συζητούνται οι λεπτομέρειες, ενώ παραμένει ακόμη ανοικτό το πολιτικό ζήτημα ως προς τον έλεγχο του πακέτου και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να «συνοδεύσουν» την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα διοχετευτούν εκεί όπου πρέπει. Η ίδια θα χαιρέτιζε τον υπό συζήτηση ειδικό κλειστό λογαριασμό, καθώς ένας τέτοιος συνοδευτικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος, «χωρίς να επεμβαίνει στα δημοκρατικά δικαιώματα».