Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Το αυγό του... "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια"...

του Πάνου Παπαδόπουλου
Σκλάβος του ονείρου του ο βουλευτής της ΝΔ υπουργός Μεταφορών, 30 χρόνια μετά την φωτογραφία με το τσεκούρι, που του προσδίδει την αναγκαία τόλμη στην ...


φαντασία του πολιτικού του κοινού, ανέβηκε ξανά στο άρμα της εξουσίας με πολλές υποβόσκουσες ελπίδες ευρωστίας στην πολιτική του πρόταση. Βουλευτής του ΛΑΟΣ, Υπουργός της συγκυβέρνησης και τώρα νεοεισαχθείς στην ΝΔ διεκδικεί με την γοητεία του λόγου του την θέση του οδηγού της φαντασίας και των προσδοκιών μιας παράταξης που υποφέρει από έλλειψη ταυτότητας και εμπιστοσύνης.

Με μια προσωπική του σημειολογία που ξεκινά από την δημιουργία εικόνων και φωτογραφιών βασιλικού τύπου, στις οποίες η σύζυγος και τα παιδιά του συμμετέχουν στις πολιτικές του επιτυχίες: ορκωμοσία ως Βουλευτή, ορκωμοσία ως Υπουργού κ.α. και με μια επαγγελματικά χτισμένη εικόνα ευσέβειας στην θρησκεία, επαναφέρει τον πάλε ποτέ ισχυρό στην φαντασία της παράταξης του συμβολισμό του "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια".

Μπαίνοντας πανηγυρικά στην ΝΔ ξεκίνησε μάλιστα την καμπάνια κάθαρσης και αγιοποίησης της εικόνας του τσεκουριού με εξυπνακισμούς (ήμουν ακτιβιστής της δεξιάς, απολογούμαι στον ηγούμενο κλπ) και παραλληλισμούς, που παρότι προσβάλουν την νοημοσύνη των πολιτών, ταυτόχρονα προσφέρει άλλοθι στο λόγο των φανατικών της δεξιάς που με το ρόλο των ταλιμπάν λειτουργούν ως ο αναγκαίος αγωγός μεταδοτικότητας ενός νέου συναισθήματος ενθουσιασμού και μεγαλοσύνης του νέου μεσσία.

Η προσωπική γοητεία και η βαθιά του επιστημονική κατάρτιση, που επισφραγίζεται από την αριστεία του στις σχολές που σπούδασε, του προσδίδει μάλιστα ένα χάρισμα μεταισθήματος, να μπορεί να περιγράφει το παρελθόν και την ιστορική του βαρύτητα και με μια δημαγωγικού τύπου ικανότητα να αλλοιώνει το περιεχόμενο του και να επηρεάζει τις κοινωνικές ομάδες με αυτό που υποστηρίζει. Και το κάνει αυτό στους πολίτες της δεξιάς παράταξης που έχουν έλλειμμα λογικών ιδεών, εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης εμπιστοσύνης που τους κάνει να αδυνατούν να χαράξουν αυτεξούσιο τρόπο δράσης.

Η μεθοδικότητα, η αρτιότητα και η συνέπεια στο μοντέλο επικοινωνίας του, που ερεθίζει την φαντασία των μαζών, και η διεκδίκηση με επιμονή μιας θέσης στο πολιτικό χώρο μετά από 30 χρόνια σιωπής προσδίδει στον βουλευτή της ΝΔ, χαρακτήρα δημεγέρτη με σημαντική ισχύ επίδρασης των σκέψεων του σε αυτούς που τον ακολουθούν.

Κάνοντας χρήση των εργαλείων της δημαγωγίας: την διαβεβαίωση (ήμουν ακτιβιστής της δεξιάς), την επανάληψη (οικογενειακή εικόνα) και την μετάδοση (θρησκευτική εμμονή), επαναφέρει στην κεντρική πολιτική, από την κεκρόπορτα της κρίσης εμπιστοσύνης, το αυγό του φιδιού που μόνο σε περαιτέρω μπλεξίματα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, παρά σε ένα νέο ασφαλές μέλλον. Την ίδια ακριβώς στιγμή προκαλεί ένα ανταγωνισμό με τους εν υπνώσει θύλακες ακραίων θέσεων που στην σκιά της μεγάλης ΝΔ βρίσκουν χώρο να επωαστούν και να δημιουργήσουν ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με όρους που καλλιεργούν τον κάθε λογής ...ισμό, μαύρο η κόκκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :