Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Τώρα είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας

του Τάσου Ανθουλιά
Τις τελευταίες μέρες αρκετοί φίλοι σχολίαζαν, λέγοντας πως είναι απαισιόδοξοι γιατί φοβούνται πως και το νέο μνημόνιο θα έχει την τύχη του παλιού, δηλαδή δεν θα εφαρμόζεται και θα ....


παίρνουμε τα χρήματα από τους κουτόφραγκους.

Ελπίζω πως σήμερα να είδαν πως τέτοιος φόβος δεν υπάρχει πια για δύο λόγους:

- Πρώτον, οι κουτόφραγκοι μας έμαθαν πια (άργησαν, βέβαια, γιατί ζώντας σε οργανωμένα κράτη δεν μπορούσαν καν να φανταστούν σε βάθος την κατάσταση στο ελληνικό κράτος).

- Δεύτερον, ξέρουν πως οι λαοί τους θα τους λυντσάρουν αν δουν πως θα χάσουν τα (πάρα πολλά πια) χρήματα που μας δίνουν.

Τι αλλάζει, λοιπόν;
  • - Καταρχάς, πρώτα θα κάνουμε αυτά που συμφωνούμε και ύστερα θα μας δίνουν τα χρήματα. Όχι όπως μέχρι τώρα που μας έδιναν τα χρήματα με υποσχέσεις που έπαιρναν από μας και μετά από τρεις μήνες έρχονταν για να δουν πως δεν κάναμε τίποτα.
  • - Και τα χρήματα δεν θα μας τα δίνουν να τα διαχειριζόμαστε όπως θέλουμε, δηλαδή να πέφτουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Θα μπαίνουν σε ειδικό ταμείο που θα ελέγχουν εκείνοι.
  • - Τον Ιούλιο, μάλιστα, η Ελλάδα θα μπει και τυπικά υπό επιτροπεία, σύμφωνα με τη νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το προβλέπει για τις χώρες με μεγαλύτερο από το κανονικό έλλειμμα και χρέος.

Τι θα κάνουν από δω και πέρα οι ελληνικές κυβερνήσεις; Δύο πράγματα οφείλουν να κάνουν:
  • - Πρώτον, να οργανώσουν το ελληνικό κράτος σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας.
  • - Δεύτερον, να κάνουν δικαιότερη την κατανομή των βαρών στους πολίτες.
  • Η κατάσταση είναι επιτέλους απλή και καθαρή. Και έχει πραγματικά θετική προοπτική.

Φυσικά, από μας εξαρτάται πόσο καλύτερα θα προχωρήσουμε και πόσο πιο γρήγορα. Αυτό είναι και το νόημα των επόμενων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :