Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η Ελλάδα

Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν εκτενή ρεπορτάζ για τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και τις συγκρούσεις και τους βανδαλισμούς στο ...


κέντρο της Αθήνας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρέθηκαν χθες οι εξελίξεις εντός και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου!
Με ρεπορτάζ για τη συζήτηση στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση και για τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις, αλλά και με φωτογραφίες και βίντεο από τις συγκρούσεις και τους βανδαλισμούς, τα περισσότερα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα μετέφεραν σε ολόκληρο τον κόσμο τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.
Το BBC στη σχετική ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του είχε τίτλο: «Αναταραχή στην Ελλάδα, καθώς οι βουλευτές ψηφίζουν τις περικοπές». Στο ρεπορτάζ το BBC εστιάζει στο γεγονός ότι κάποιοι από τους βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην επιβολή των μέτρων λιτότητας και στις προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για μια «καταστροφική περιπέτεια» σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Λίγο παρακάτω κάνει εκτενή αναφορά στα επεισόδια, στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, αλλά και στην πυρπόληση πολλών κτιρίων, επιχειρήσεων και τραπεζών του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, δεν είναι λίγοι οι Ελληνες πολίτες που αισθάνονται ότι έχουν πιεστεί τόσο πολύ ήδη από τα μέτρα λιτότητας, που έχουν επιβληθεί, που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο, ενώ κάνει ειδική αναφορά στις απόψεις που κυκλοφορούν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Το CNN από την πλευρά του στην ιστοσελίδα του, χθες το βράδυ, είχε δεύτερο θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το άρθρο του έχει τίτλο «Συγκρούσεις ξεσπούν, καθώς το ελληνικό Κοινοβούλιο συζητά τα νέα μέτρα λιτότητας». Στο εκτενές ρεπορτάζ για τις εξελίξεις εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, το CNN αναφέρει ότι τουλάχιστον 8 βουλευτές αναμενόταν να ψηφίσουν κατά, δίνει λεπτομερή στοιχεία για τους τραυματίες και τις συλλήψεις από τις συγκρούσεις, ενώ στην ανάλυσή του αναφέρει και τις πιέσεις από το εξωτερικό.

Μεγάλο σε έκταση και ιδιαίτερα αναλυτικό ήταν και το ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς, το οποίο ρίχνει το βάρος του κυρίως στην πυρπόληση ιστορικών κτιρίων του κέντρου της Αθήνας, χωρίς όμως να υποβαθμίζει και τις πολιτικές εξελίξεις. Στην ένταση, που επικρατούσε χθες εντός και εκτός Κοινοβουλίου, αναφέρονταν και τα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων, τα οποία όμως έκαναν αναφορές και στις πιέσεις της Γερμανίας για την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της «Suddeutsche Zeitung»: «Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες εναντίον του νέου πακέτου περικοπών - 80 τραυματίες. Μέσα συζητούν οι βουλευτές, έξω μαίνεται μάχη στους δρόμους».
«Σπίγκελ», «Φόκους»
Ιδιαίτερη αναφορά στις μαζικές διαδηλώσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τίτλοι των Γερμανικών περιοδικών «Σπίγκελ» και «Φόκους» για τα χθεσινά γεγονότα. Συγκεκριμένα, το «Σπίγκελ» στο σχετικό του άρθρο έχει τίτλο «Οι πολιτικοί πρέπει να προστατευτούν από τον λαό τους: ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το κοινοβούλιο στην Αθήνα», ενώ το «Φόκους» ανέφερε στον τίτλο του «Διαδηλωτές στέλνουν αστυνομικό στο νοσοκομείο.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα: η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών». Το «Σπίγκελ» αναφέρει μέσα στο σχετικό του άρθρο ότι «λαός και πολιτική ελίτ είναι βαθιά διχασμένοι στο θέμα του πακέτου λιτότητας».

Το «Φόκους» αναφέρει ότι οι διαδηλώσεις ήταν γενικά ειρηνικές, με αρκετά όμως ξεσπάσματα βίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους τα δύο περιοδικά θεωρούσαν πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία ότι η συγκατάθέση της Βουλής ήταν δεδομένη.

Χρήστος Στασινόπουλος στο e-go

Δεν υπάρχουν σχόλια :