Μεγάλο εσωκομματικό ρήγμα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή της ΝΔ, όπως αναγνωρίζουν και επιτελικά στελέχη του κόμματος, προκαλεί η μαζική διαγραφή των 21 βουλευτών που ...
αψήφησαν τη σκληρή κομματική γραμμή που επέβαλε ο Αντώνης Σαμαράς και καταψήφισαν τη νέα συμφωνία με την τρόικα. Στη Λεωφόρο Συγγρού ευελπιστούν ότι οι έντονοι κραδασμοί από τη χθεσινή ομαδική «ανταρσία» θα απορροφηθούν σύντομα, καθώς το κόμμα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά, αλλά παραδέχονται ότι όσα διαδραματίστηκαν τη νύχτα στη Βουλή διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο εντός και πιθανότατα εκτός Βουλής, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της ρήξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αιφνιδίασε το γαλάζιο επιτελείο, ενώ ακόμη και στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι αλλάζει πλέον όλος ο σχεδιασμός του κόμματος καθ’ οδόν προς τις κάλπες. Βουλευτές και γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να δώσει μια προεκλογική μάχη υψώνοντας αντιμνημονιακή σημαία, ενώ το βαθύ ρήγμα που καταγράφεται ακόμη και στον σκληρό πυρήνα των σαμαρικών στελεχών προεξοφλείται ότι θα οδηγήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων, στη διαμόρφωση νέων εσωκομματικών ισορροπιών και σε ένα νέο γαλάζιο οργανόγραμμα.
Κομματικές πηγές εκτιμούν ότι ο μεγάλος αριθμός των γαλάζιων «ανταρτών» οφείλεται και στην απότομη στροφή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε μία ημέρα – με την προχθεσινή ομιλία του στους βουλευτές – ουσιαστικά διέγραψε την αντιμνημονιακή στρατηγική του κόμματος της τελευταίας διετίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποιεί με αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του κόμματος και όσους υποψηφίους επενδύσουν σε αντιμνημονιακή ρητορική. Συνεργάτες του έλεγαν ότι το «τελεσίγραφο» αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να προστατευθούν οι νυν βουλευτές από εσωκομματικά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ωστόσο όχι μόνον δεν αποδείχθηκε αρκετό για να ανακόψει το τσουνάμι αντιδράσων από βουλευτές – ο ένας μετά τον άλλον δήλωναν ή άφηναν ανοικτό, ενώπιον του Αντώνη Σαμαρά, ότι θα καταψηφίσουν την επίμαχη σύμβαση –, αλλά προκάλεσε και την εξέγερση στελεχών που φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, καθώς και γαλάζιων συνδικαλιστών που πρωτοστατούν στις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις και πίεζαν όλο το προηγούμενο διάστημα τους βουλευτές να αποκηρύξουν τα νέα μέτρα.
Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι ο αριθμός των βουλευτών που αντιτάχθηκαν τελικώς στις επιλογές της κομματικής ηγεσίας ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη, αφού μέχρι προχθές θεωρούσαν ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις θα περιορίζονταν σε τρεις-τέσσερις βουλευτές. Οι τοποθετήσεις στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ωστόσο αποκάλυψαν μια διαφορετική εικόνα, αφού τουλάχιστον 20 βουλευτές ξιφούλκησαν κατά του νέου Μνημονίου, με ευθείες βολές και κατά της νέας στρατηγικής του Αντώνη Σαμαρά.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι το σκηνικό της «ανταρσίας» έστηναν και βουλευτές που στήριζαν δυναμικά τον κ. Σαμαρά, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Κώστας Γκιουλέκας (υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης). Το σκηνικό αυτό προκάλεσε την οργή του κ. Σαμαρά και στενοί συνεργάτες του έσπευδαν από την πρώτη στιγμή να διαμηνύσουν ότι όχι μόνον η καταψήφιση, αλλά και η αποχή από την ψηφοφορία οδηγεί αυτοδικαίως σε διαγραφές. Στο στόχαστρο κορυφαίων στελεχών του κόμματος, εξάλλου, βρισκόταν και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τασούλας, ο οποίος δέχεται πυρά για το ότι δεν είχε αντιληφθεί τις διεργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ των βουλευτών, με αποτέλεσμα να έχει ελλιπή ενημέρωση ο κ. Σαμαράς για το εκρηκτικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη γαλάζια ΚΟ. Στον αντίποδα, στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ θεωρούν ότι η στάση του κ. Σαμαρά θα ενισχύσει την εικόνα του ως ηγέτη που βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και θα προσδώσει το προσεχές διάστημα νέα δυναμική στο κόμμα, το οποίο καλείται πλέον να δώσει διαπιστευτήρια μιας υπεύθυνης μελλοντικής κυβέρνησης, όπως έλεγαν, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξάλλου διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, όχι μόνον γιατί πρέπει να καταγραφεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων στην κοινωνία, αλλά και επειδή οι κάλπες προβάλλουν πλέον ως αναγκαιότητα για να αποφευχθεί μια κοινωνική έκρηξη.
Από ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου