Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η ώρα της κρίσης στη Βουλή.

Καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό σύστημα και το μέλλον της Ελλάδας η  σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Η θετική της έκβαση ανάβει το «πράσινο φως» για την ...


ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Απομένουν μετά οι έγγραφες δεσμεύσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά για το νέο πρόγραμμα . 
Με τα κόμματά τους να βρίσκονται σε πλήρη αναβρασμό και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες να αρνούνται να πειθαρχήσουν στην κεντρική κομματική γραμμή.
Πολλοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση, τονίζοντας ότι θα την καταψηφίσουν, ενώ δεν έλειψαν και οι παραιτήσεις. 
Με αυτές τις παλινωδίες έχει ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), εξαιτίας των καθυστερήσεων και των αναβολών στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. 
Το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο αν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του σχεδίου μείωσης του ελληνικού χρέους. 
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η δημόσια προσφορά, για να αρχίσει η διαδικασία, θα ξεκινήσει λίγες ημέρες αργότερα και όχι στις 13 Φεβρουαρίου. 

Στο σύνολό τους, σχεδόν, οι Ευρωπαίοι εταίροι, πρωτοστατούντων των Γερμανών, απαιτούν την άμεση ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων της νέας σύμβασης. 
Η δυσπιστία έναντι της ελληνικής πολιτικής ελίτ δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη στη Γερμανία, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για το αν υφίσταται κάποια κρυφή ατζέντα του Βερολίνου και του ΔΝΤ για την Ελλάδα. 
Από την έδρα του ΔΝΤ διαμηνύεται ότι οι καθυστερήσεις των τελευταίων ημερών γεννούν αμφιβολίες για τη δυνατότητα έγκαιρης εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, καθώς το χρονοδιάγραμμα θεωρείται πολύ σφικτό. 
Από τις Βρυξέλλες προειδοποιούν πως η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 37 ημέρες προκειμένου να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :