«Η αναζήτηση της γνώσης είναι ιερή, η πληροφορία είναι ιερή, η αντιγραφή είναι ιερή». Αυτή είναι και η μοναδική αλήθεια που ...
πρεσβεύει η Αποστολική Εκκλησία του… Αντιγραφισμού (Missionerande Kopimistsamfundet), της νεότερης -μόλις δύο εβδομάδων- εκκλησίας που αναγνώρισε το σουηδικό κράτος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί την πιο πρόσφατη έκφανση ενός κινήματος που πάει το παλιό -όσο και το Διαδίκτυο- ζήτημα της ανταλλαγής αρχείων και πληροφορίας ένα βήμα παραπέρα, πιστεύοντας στην ιερότητα της.
Ο κ. Ίσακ Γκέρσον, ένας 20χρονος φοιτητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας είναι σήμερα ο επίσημος… ιεραπόστολος της θρησκείας του copy-paste. Μιλά στο Βήμα για την σημασία της αναγνώρισης της εκκλησίας από τις σουηδικές αρχές. Εμφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της καινούργιας εκκλησίας και του μεγέθους του…ποιμνίου της παρά την εχθρότητα κολοσσών όπως η κινηματογραφική βιομηχανία. «Όσο η χρήση του Ίντερνετ αυξάνεται, τόσο θα αυξάνεται και η αντιγραφή».
Οι πρώτες προσπάθειες για αναγνώριση της νέας εκκλησίας του Kopimi (που προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις copy me και υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα και λόγκο του κινήματος των Πειρατών στη Σουηδία) ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2010. «Χρειάστηκαν συνολικά τρεις αιτήσεις, όμως γενικά οι αρχές ήταν συνεργάσιμες με το φάκελο μας». Μοναδική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος της νέας εκκλησίας «είναι να διαθέτει αρχεία και κείμενα προς αντιγραφή, να αντιγράφει ο ίδιος και να προτρέπει τους άλλους να το κάνουν» λέει ο κ. Γκέρσον.
«Τα μέλη μας ως τώρα είναι περίπου 5000-6000 από όλο τον κόσμο, εμείς τους ζητάμε απλά να κάνουν μια ηλεκτρονική αίτηση, δεν ρωτάμε ούτε καν την εθνικότητα» λέει ο κ. Γκέρσον που συστήνεται ως «ένας σπασίκλας που ασχολείται με τον υπολογιστή του από 3-4 ετών, και ξεκίνησε να αντιγράφει παιχνίδια από δισκέτα σε δισκέτα σε ηλικία 6-7 ετών. Από τότε πρέπει να έχουν μεσολαβήσει ελάχιστες μέρες που δεν έχω αντιγράψει ή δεν έχω δώσει σε κάποιον άλλο αρχεία για να αντιγράψει» λέει ο κ. Γκερσον. Δεν πιστεύει ότι «η αναγνώριση της εκκλησίας μας σημαίνει οποιαδήποτε διαφαινόμενη αλλαγή της αυστηρής σουηδικής νομοθεσίας απέναντι στα θέματα του copyright και αυτό που η ίδια αποκαλεί "πειρατεία". Αυτό στο οποίο θα βοηθήσει η αναγνώριση είναι στην ενδυνάμωση της προσπάθειας μας και βέβαια στο να μας γνωρίσει ο κόσμος».
Το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου στην Σουηδία ξεπερνά το 90%, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο (το αντίστοιχο στην χώρα μας είναι περίπου 45%, στις ΗΠΑ περίπου 80%). Ακόμα και εκεί όμως, όσοι «ανεβάζουν» αρχεία προς αντιγραφή ή «κατέβασμα», παραμένουν ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού. «Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει πιο πολύ με αδιαφορία ή άγνοια για το πώς γίνεται, παρά με φόβο για τις πιθανές ποινικές επιπτώσεις» λέει ο κ. Γκέρσον. «Πρωτοβουλίες σαν την δική μας προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να μάθει την αξία της αντιγραφής στην διάδοση της γνώσης». Πιθανόν βέβαια, όλο το θρησκευτικό περιτύλιγμα να αποτελεί και μία έξυπνη μέθοδο μάρκετινγκ που απλά θέλει να φέρει περισσότερο κόσμο στον… αντιγραφισμό. «Στις δυο εβδομάδες από τη στιγμή της αναγνώρισης, είχαμε περίπου 2000 καινούργια μέλη».
«Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύει τις εταιρίες
Αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τον SOPA (Stop Online Piracy Act), μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που σαν στόχο έχει την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας και υποστηρίζεται από το Χόλιγουντ και την βιομηχανία του θεάματος στο σύνολο της. Το σάιτ της εκκλησίας του κ. Γκέρσον kopimistsamfundet.se/, συμμετείχε και αυτό στην… απεργία της 18ης Ιανουαρίου, όπως έκαναν και πολλές μεγάλες ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και η αγγλική έκδοση της wikipedia. «Αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος θα είναι η καταστροφή του Διαδικτύου. Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πειρατείας, δίνονται δικαιώματα στις εταιρίες να ασκούν καθήκοντα που συνήθως δίδονται σε αστυνομικές αρχές. Ιστοσελίδες μπορεί να μείνουν κλειστές ύστερα απλά από μια καταγγελία, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση».
Εκτός από πατρίδα της πρώτης αναγνωρισμένης εκκλησίας που υπερασπίζεται την διαδικτυακή αντιγραφή, η Σουηδία είναι και η πατρίδα του πρώτου Πειρατικού Κόμματος, το οποίο εκπροσωπείται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δύο βουλευτές και αποτέλεσε το υπόδειγμα για πολλά αντίστοιχα κόμματα σε όλο τον κόσμο. «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση μαζί τους ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη» λέει ο κ. Γκέρσον, «αντιθέτως έχουμε αρκετές διαφορές. Αφενός, αρκετά στελέχη αυτού του κόμματος είναι άθεοι, και μας κριτικάρουν που εμείς δίνουμε θρησκευτική διάσταση στην ιστορία. Αφετέρου ,το κόμμα αυτό αγωνίζεται για να αλλάξει τους νόμους που αφορούν το copyright. Εμάς δεν μας αρκεί αυτό , επιδιώκουμε την ολική κατάργηση του. Σε πολύ κόσμο επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι το copyright φτιάχτηκε για να προστατεύσει τους δημιουργούς. Η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας δημιουργήθηκε για να επιβάλλει λογοκρισία και σταδιακά μετεξελίχτηκε σε αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή μία μέθοδο πλουτισμού για τις μεγάλες βιομηχανίες του θεάματος» λέει ο κ. Γκέρσον. «Το μόνο σίγουρο είναι πως ο λόγος ύπαρξης της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι η προστασία των καλλιτεχνών, και γενικά των δημιουργών».
1999 Ιδρύεται το Νapster, η πρώτη υπηρεσία του Διαδικτύου που επιτρέπει την εύκολη και δωρεάν ανταλλαγή μουσικών κομματιών, κυρίως mp3. Σχεδόν αμέσως με την έναρξη της λειτουργίας του, έρχονται και οι πρώτες μηνύσεις από την μουσική βιομηχανία
2001 To Napster φτάνει στην κορυφή της δημοτικότητας του έχοντας πάνω από 25 εκατ. χρήστες παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά σταματάει και την λειτουργία του, έχοντας να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες δικαστικές εμπλοκές.
2003 Το Piratebay ξεκινά την λειτουργία του από σουηδικού εδάφους. Ιδρυτές του είναι μέλη της σουηδικής οργάνωσης ακτιβιστών Piratbyran (Πειρατική Υπηρεσία)
2005 Το Piratbyran εκδίδει ανθολογία κειμένων υπό τον τίτλο «Copy me»
2006 Οι σουηδικές αρχές εισβάλλουν στα γραφεία του Pirate Bay. Tην ίδια χρονιά ιδρύεται το Κόμμα των Πειρατών.
2009 Το Κόμμα των Πειρατών της Σουηδίας λαμβάνει ποσοστό 7,13 στις Ευρωεκλογές και πετυχαίνει την είσοδο του στο Ευρωκοινοβούλιο.
2012 Στις 5 Ιανουαρίου αναγνωρίζεται η «Αποστολική Εκκλησία του Αντιγραφής» από τις σουηδικές αρχές.
Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου