Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πρόβα… βραχιολιού για μεγαλοεκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ

Παρέμβαση εισαγγελέα για υπεξαίρεση ζητούν οι εργαζόμενοι. Φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ τα χρέη των εκδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των ...



εργαζομένων στον Τύπο
Το 1 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν τα χρέη της BESTEND Α.Ε., ιδιοκτησίας Κ. Γιαννίκου

Αντιμέτωποι με τις… χειροπέδες θα βρεθούν από βδομάδα πολλοί ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που σχεδόν κατ’ εξακολούθηση δεν καταβάλλουν στο ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΠ ΜΜΕ τις εισφορές για χιλιάδες εργαζόμενους. Τα χρέη των ιδιοκτητών προς το, ενιαίο πλέον, ταμείο των εργαζόμενων στον Τύπο, σύμφωνα με υπολογισμούς, αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Σημειωτέον ότι το 2006 τα χρέη των εκδοτών προς το ΤΣΠΕΑΘ προσέγγιζαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, μόνο ο ιδιοκτήτης της Bestend Α.Ε., Κώστας Γιαννίκος, εκτός από τους εργαζόμενους, χρωστά και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορά ποσά που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους και παράνομα δεν έχουν αποδοθεί στον ασφαλιστικό φορέα.
Οι εργαζόμενοι στον «Κόσμο του Επενδυτή» και στις περιοδικές εκδόσεις της εταιρείας, ήδη, κινούν τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να εγκληθεί ο επιχειρηματίας για υπεξαίρεση, κίνηση την οποία μέσω των συνδικαλιστικών τους ενώσεων αναμένεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και στα υπόλοιπα Μέσα.

Αντίστοιχες διαδικασίες αναμένεται να κινήσει και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, καθώς ψηφίστηκε η διάταξη που έπειτα από χρόνια επαναφέρει την προσωποκράτηση για χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλοι οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ που χρωστάνε στο Ταμείο υπάγονται στη συγκεκριμένη διάταξη, με χρέη που συνολικά φθάνουν έως και τα 70 εκατ. ευρώ.
Μικροί και μεγάλοι ιδιοκτήτες, περιθωριακοί εκδότες, αλλά και εκπρόσωποι του life style, παραδοσιακά συγκροτήματα και εκδοτικές εταιρείες υπεράνω πάσης υποψίας βρίσκονται στη μακρά λίστα των μπαταχτσήδων προς το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, εδώ και χρόνια, καταδεικνύοντας ότι η κρίση στον Τύπο έχει προηγηθεί της κρίσης στην εγχώρια οικονομία.

Σε καθίζηση, με δραματικές συνέπειες για το μέλλον του Ταμείου, είναι και τα έσοδα από το αγγελιόσημο, που, σε συνδυασμό με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και τη μείωση της διαφημιστικής πίτας, έχει οδηγήσει σε πτώση των εσόδων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ κατά 50%.

Εφόσον, δε, η κυβέρνηση υποχρεώσει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, συνεπώς και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, να συμμετάσχουν στο haircut των ομολόγων, τότε η οικονομική κατάσταση του Ταμείου θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η αναλογιστική βιωσιμότητά του.
«Πριν από το haircut, το Ταμείο έχει αναλογιστική βιωσιμότητα έως και 40 χρόνια, η οποία πέφτει στα 15 χρόνια μετά το PSI και το κούρεμα των ομολόγων», δηλώνει στην εφημερίδα των εργαζόμενων του «Επενδυτή» στέλεχος του Ταμείου, που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση.
Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει ότι υπάρχει πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να δημιουργηθεί ένας «Τειρεσίας» για κακοπληρωτές εκδότες-ιδιοκτήτες, καθώς όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις εισφοροκλοπής οι εργοδότες κάνουν χρήση των επαναλαμβανόμενων ρυθμίσεων χρεών, αποφεύγοντας τις ποινικές κυρώσεις και εξασφαλίζοντας ασφαλιστική ενημερότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η νέα ευνοϊκότατη ρύθμιση χρεών προς τους μπαταχτσήδες των ασφαλιστικών ταμείων, με έκπτωση έως και 100% των πρόσθετων τελών.
Μάλιστα, το οξύμωρο της κυβερνητικής αποφασιστικότητας περί παραδειγματικής τιμωρίας των εισφοροκλεπτών είναι ότι η διάταξη για τη ρύθμιση, μέσω της οποίας αναστέλλονται εκ νέου και τα όποια αναγκαστικά μέτρα, βρίσκεται πριν από τη διάταξη για την ποινική δίωξη όσων οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ.
Μόνη δικλίδα ασφαλείας για το Ταμείο είναι η προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση που τίθεται για κάθε εργοδότη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να καταβάλει από την 1.1.2012 και εφεξής χωρίς καθυστέρηση τις μηνιαίες εισφορές.

ergazomenoiependyti

Ακολουθούν τα πρωτοσέλιδα της τρίτης ηλεκτρονικής έκδοσης του "Επενδυτή":




Δεν υπάρχουν σχόλια :