Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η Noble Energy θεωρεί ακριβό τον αγωγό προς την Κρήτη

Ο κ. Tόμιτς αναφέρθηκε στις πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις 
από το αποτέλεσμα της πρώτης γεώτρησης στο οικόπεδο 12
Η δημιουργία του αγωγού προς την Κρήτη και από εκεί στην Ευρώπη για μεταφορά του φυσικού αερίου μπορεί να είναι τεχνικά εφικτή, «μοιάζει όμως πολύ δαπανηρό έργο και πολύ εύθραυστο λόγω των ...


γεωλογικών δεδομένων», υποστήριξε ο διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο Τζον Τόμιτς.

Μιλώντας στο 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο, ο κ. Τόμιτς διατύπωσε την άποψη ότι η υγροποίηση του φυσικού αερίου (LNG) είναι η πιο ευέλικτη και οικονομικά συμφέρουσα μορφή διάθεσης του, ώστε να καταστεί προϊόν εξαγωγής.

Ο κ. Tόμιτς αναφέρθηκε στις πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις από το αποτέλεσμα της πρώτης γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι θα γίνουν πρόσθετες γεωτρήσεις εντός των 104 τετραγωνικών χιλιομέτρων του τεμαχίου Αφροδίτη, οι οποίες μπορεί είτε να αυξήσουν τα αποθέματα είτε να τα μειώσουν. «Το φυσικό αέριο είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για την Κύπρο» επεσήμανε.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, στα οποία θα πρέπει να προβεί η εταιρεία ώστε να μπορέσει σε μερικά χρόνια να είναι σε θέση να αξιοποιήσει εμπορικά το κοίτασμα, ο κ. Tόμιτς αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των δεδομένων της πρώτης γεώτρησης, στην εφαρμογή των στοιχείων στις τρισδιάστατες παραστάσεις των γεωλογικών και σεισμογραφικών δεδομένων, γεγονός το οποίο-σημείωσε- θα προσδώσει μεγαλύτερη ακρίβεια στις εκτιμήσεις, επιλογή της τοποθεσίας της δεύτερης γεώτρησης και έναρξη των μηχανολογικών μελετών για την πλατφόρμα παραγωγής του φυσικού αερίου και τον αγωγό προς την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :