Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Στήριξη στους αποσταγματοποιούς

Κατόπιν πιέσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύεται να στηρίξει τους αποσταγματοποιούς. Ξεκάθαρη δέσμευση να εξετάσει τη λήψη συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προστασία των αποσταγματοποιών τσικουδιάς και ...


τσίπουρου έλαβε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδης, κατόπιν ενεργών πιέσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας και μετά τη σχετική τοποθέτηση από το βήμα της Ολομέλειας του Βουλευτή Ηρακλείου της ΔΗ.ΣΥ., Λευτέρη Αυγενάκη. Μάλιστα, ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε να φέρει σχέδιο νόμου, το οποίο μετά από συζήτηση θα καταλήξει στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής σημείωσε τα εξής:

«Γνωρίζουμε, κύριε Υπουργέ, την πρόθεση του Υπουργείου σας να καταργήσει το επάγγελμα των αποσταγματοποιών τσικουδιάς. Σύμφωνα με ρύθμιση σε σχέδιο νόμου οι καζανάρηδες δε θα μπορούν να πωλούν την τσικουδιά που παράγουν. Θα μπορούν μόνο να παράγουν το προϊόν για ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετούν άλλους αμπελουργούς και αν θέλουν να πουλήσουν θα πρέπει να απευθυνθούν υποχρεωτικά, όπως λέει η ρύθμιση, αποκλειστικά και μόνο σε ποτοποιό με τον οποίο υποχρεούνται να υπογράψουν σύμβαση.

Η Δημοκρατική Συμμαχία τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό των αποσταγματοποιών, ενός παραδοσιακού επαγγέλματος που είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό αλλά και την τοπική οικονομία της Κρήτης. Ζητούμε άμεσα να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική αλλά και έμπρακτη στήριξη του σημαντικού κλάδου της αποσταγματοποιίας και του παραδοσιακού επαγγέλματος του καζανάρη που αρχίζει να αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα βιωσιμότητας.

Κύριοι Υπουργοί, σας παρακαλώ και σας προκαλώ να τους ακούσετε. Να ακούσετε αυτούς τους επαγγελματίες και κυρίως να λάβετε υπόψη σας και να αξιολογήσετε τις προτάσεις που με πολύ κόπο έχουν δουλέψει και συντάξει οι φορείς, οι σύλλογοι που τους εκπροσωπούν. Λάβετε υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος. Και βέβαια σταματήστε να τους τρομοκρατείτε κατά καιρούς με ευρωπαϊκές οδηγίες οι οποίες και δεν μπορούν αλλά και δεν πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα μας για τον κλάδο αυτό».





Μετά τη διατύπωση ρητής δέσμευσης από τον αρμόδιο Υπουργό για το θέμα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε σε δημοσιογράφους:

«Χαιρόμαστε που η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δια στόματος του κ. Σκανδαλίδη δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει συνολικά και προσωπικά το θέμα των εκατοντάδων ανά την Ελλάδα αποσταγματοποιών τσίπουρου και τσικουδιάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κλάδος συνεισφέρει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος κάθε χρόνο, μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος των εταιρειών. Στην άμεση παραγωγή απασχολεί πάνω από 2.000 ανθρώπους, ενώ στο συνολικό κύκλωμα (προμηθευτές πρώτων υλών, διακίνηση, διασκέδαση, τουρισμός), υπολογίζεται ότι απασχολούνται πάνω από 100.000 συμπολίτες μας.

Είναι βέβαιο ότι η αποσταγματοποιϊα είναι συνδεδεμένη με την παράδοση της χώρας και ως εκ τούτου το θέμα πρέπει να εξεταστεί με βάση τα πραγματικά ελληνικά δεδομένα και να μην εφαρμόζουμε μερικώς κάποιες από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, χωρίς να τις εναρμονίζουμε με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :