Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η πιο εύκολη δουλειά στην Ελλάδα είναι επικεφαλής ΔΕΚΟ

Η πιο εύκολη δουλειά στην Ελλάδα είναι επικεφαλής ΔΕΚΟ – πρόεδρος, διοικητής, ή διευθύνων σύμβουλος. Ο,τι και αν συμβεί, κανείς δεν του ζητάει εξηγήσεις. Γι’ αυτό παλιότερα έβαζαν αποτυχημένους πολιτευτές ή άεργα κομματικά στελέχη. Δεν ήξεραν την ...


τύφλα τους, αλλά μπορούσαν να διορίζουν ασύδοτα την κομματική πελατεία τους. Και ορισμένοι να φουσκώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με «δουλειές» κάτω από το τραπέζι. Φυσικά αφήνοντας συντρίμμια πίσω τους.

Στη συνέχεια οι κυβερνήσεις αντικατέστησαν τους ανίδεους πολιτευτές με τους – καλοπληρωμένους – μάνατζερ. Πλην ελάχιστων, οι περισσότεροι απλώς μάθαιναν τη δουλειά στου κασίδη το κεφάλι. Αλλωστε πάλι δεν έδιναν λογαριασμό για τα πεπραγμένα τους σε κανέναν.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ΔΕΗ. Σε περίοδο που ασκείται πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, αύξησε τα τιμολόγιά της κατά 12% προκειμένου να καλύψει τις ζημιές που εμφανίζει. Ο επικεφαλής της – προσληφθείς επί των ημερών που ίσχυε η παρωδία της «ανοικτής διακυβέρνησης» – το ανακοίνωσε σαν να είναι κάτι που δεν τον αφορά. Σαν να μη διοικεί αυτός την επιχείρηση, προέβαλε ως επιχείρημα για την αύξηση κάτι το οποίο κανονικά θα ήταν λόγος αποπομπής του: την οικονομική αποτυχία της επιχείρησης!

Αντί για εξηγήσεις επί των πεπραγμένων της, η διοίκηση της μεγαλύτερης επιχείρησης των Βαλκανίων αξιώνει να πληρώσουν οι χρήστες των υπηρεσιών της τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της διαχείρισής της. Αλλά την ίδια στιγμή η ΔΕΗ λειτουργεί ως χρυσοτόκος όρνιθα. Προσλαμβάνει με ακριβά συμβόλαια πρόσωπα που περισσεύουν πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά έχουν υψηλή προστασία και βρίσκουν αμέσως καλοπληρωμένη δουλειά στελέχους. Χωρίς καμιά εξήγηση για τα προσόντα, τη διαδικασία και τη σκοπιμότητα.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ οι διοικήσεις που βούλιαξαν τη ΔΕΗ τιμωρούν τους καταναλωτές αντί να τιμωρούνται οι διοικήσεις, οι συνδικαλιστές σφυρίζουν κλέφτικα. Ο πολέμαρχος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είναι εξαφανισμένος αυτήν την περίοδο. Ο αρχισυνδικαλιστής που σιωπά αντί να ζητήσει – και να δώσει – εξηγήσεις, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον διευθύνοντα σύμβουλο που αντί να αναγνωρίζει εμπράκτως την αποτυχία, βρίσκει πιο λογικό να επιβάλλει αυξήσεις. Στη ΔΕΗ ένας ιδιότυπος κυνισμός διαπερνάει τις εκατέρωθεν συμπεριφορές, όταν μιλούν για την τιμή του ρεύματος. Οπως το εννοούσε ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Κυνικός είναι αυτός που ξέρει την τιμή των πραγμάτων, αλλά όχι την αξία τους».

Κυνισμός // Του Γιώργου Λακόπουλου // στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :