Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Εξαφανίζεται το επάγγελμα του αποσταγματοποιού τσικουδιάς στην Κρήτη (!)

Συνάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη με το Προεδρείο του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς του νομού Ηρακλείου
Τα θέματα του εγχώριου κλάδου της αποσταγματοποιΐας συζήτησε αναλυτικά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνάντηση με ...


το Προεδρείο του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, που είχε σήμερα Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012, στο γραφείο του στο Ηράκλειο, ενόψει επικείμενης ρύθμισης σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, κ. Α. Φραγκιαδάκης, ενημέρωσε το βουλευτή για τα προβλήματα του κλάδου, ενώ υπογράμμιζε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί το επάγγελμα των Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς και να παραδοθεί στις μεγάλες ποτοποιίες». Συμπλήρωσε δε ότι «σύμφωνα με προωθούμενη ρύθμιση σε σχέδιο νόμου, ο «καζανάρης» δεν θα μπορεί να πουλά τσικουδιά, αλλά θα μπορεί μόνο να παράγει το προϊόν για ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς και αν θέλει να πουλήσει, πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε ποτοποιό με τον οποίο υποχρεώνεται να υπογράψει σύμβαση», ενώ «μέχρι σήμερα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί μετά από έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών λαμβάνουν άδειες για την παραγωγή τσικουδιάς και έχουν, μάλιστα, νόμιμα το δικαίωμα να την εμπορεύονται χύμα σε όλη την Ελλάδα».

Από πλευράς του, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό των αποσταγματοποιών και υπενθύμισε ότι με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις τόσο στην Ελληνική Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΔΗ.ΣΥ. κατέστη δυνατό να σταματήσει προηγούμενη προσπάθεια ουσιαστικής αλλαγής των όρων λειτουργίας του επαγγέλματος και συνεπώς κατάργησης του κλάδου. Κατόπιν, υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του σημαντικού εγχώριου κλάδου της αποσταγματοποιΐας και του παραδοσιακού επαγγέλματος του «καζανάρη», που αρχίζει να αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα βιωσιμότητας.


Σημειώνεται ότι ο κλάδος συνεισφέρει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος κάθε χρόνο, μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος των εταιρειών. Στην άμεση παραγωγή απασχολεί πάνω από 2.000 ανθρώπους, ενώ στο συνολικό κύκλωμα (προμηθευτές πρώτων υλών, διακίνηση, διασκέδαση, τουρισμός), υπολογίζεται ότι απασχολούνται πάνω από 100.000 συμπολίτες μας. Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή αποτελεί πάνω από το 30% της εγχώριας κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ενώ το 50% της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :