Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ερμαια του φανατισμού τους οι Σκοπιανοί

Αργά χθες βράδυ, στη Νέα Υόρκη, επρόκειτο να αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. 
Είχε προηγηθεί, την ...


περασμένη Παρασκευή, στην πόλη Βέβτσανι, της γειτονικής χώρας, η... κηδεία της Ελλάδας. 
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν κάθε χρόνο τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς εκεί, είχαν κεντρικό θέμα εφέτος την «κηδεία της Ελλάδας». Οι δρόμοι γέμισαν κηδειόχαρτα, που ανέφεραν: «Καλά νέα. Αναπάντεχα, έπειτα από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία –Ελλάδα ή Γιουνανιστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί– στην ηλικία των 181 ετών. 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) – 2011 (Χάγη). Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι, στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Οι πενθούντες: Ε. Ε., ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία». 
Τη λίστα των πενθούντων συμπλήρωναν τα ονόματα δημοσιογράφων των Σκοπίων, οι οποίοι τηρούν αποστάσεις από την ακραία πολιτική του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο σπόρος του ανθελληνισμού, του αλυτρωτισμού και της αδιαλλαξίας, που συστηματικά καλλιεργεί η σκοπιανή πολιτική ηγεσία τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχει ριζώσει για τα καλά. 
Για μεγάλο μέρος της σκοπιανής κοινής γνώμης δεν είναι μόνο η Ελλάδα ο εχθρός, αλλά και όποιος άλλος λαμβάνει στο εσωτερικό της χώρας όχι απαραίτητα φιλέλληνα στάση, αλλά στάση αποστασιοποιημένη από την ιδεολογία της καθαρότητας του μακεδονισμού, που ο Νίκολα Γκρούεφσκι προάγει συστηματικά. Εχθρός γίνεται σταδιακά και κάθε διεθνής οργανισμός ή ξένη χώρα που καλεί την ΠΓΔΜ να πράξει το αυτονόητο: να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. 

Ο κ. Γκρούεφσκι σε δηλώσεις του μόλις της προηγούμενης εβδομάδας, «έδειξε» προς αυτήν την κατεύθυνση. Το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, με το οποίο ολοκληρώθηκε η καρναβαλική εκδήλωση στο Βέβτσανι, ήταν η κορύφωση της πρόκλησης για την Ελλάδα. Προκάλεσε, δε, τουλάχιστον αμηχανία σε όσους αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια ενέργεια, όπως δείχνει η μουδιασμένη αντίδραση των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Η εκδήλωση, που έρχεται να προστεθεί σε διαδοχικές εκφάνσεις αλυτρωτισμού και ανθελληνισμού (δηλώσεις, αγάλματα, χάρτες), δείχνει πόσο βαθιά έχει διαποτίσει το ευρύ κοινό της γειτονικής χώρας η προπαγάνδα. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε άλλο παρά ευοίωνη φαντάζει η συγκυρία για θετικό εξαγόμενο από τη νέα προσπάθεια του κ. Νίμιτς. Πολύ περισσότερο, δε, όταν ο κ. Γκρούεφσκι, σε κάθε ευκαιρία, επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα. Συστηματικά στρέφοντας την κοινή γνώμη προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :