Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ελλιπής η προβολή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη

Πρωτοβουλίες ζητά να ληφθούν για την προβολή του έργου του μεγάλου μας λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, από τον ...


Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά το μεγάλο κληροδότημα του Ηρακλειώτη Νίκου Καζαντζάκη, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Το ευρύ έργο του περιλαμβάνει μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά, παιδικά μυθιστορήματα, επιστολές και μεταφράσεις.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει πώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη «να γίνει μια προσπάθεια για τη σωστή αξιοποίηση του έργου του παγκόσμιου φήμης Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, με σκοπό να γίνει μια προβολή και προώθηση της σκέψης και του πνεύματός του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» και προσθέτει πως «μια τέτοια πρωτοβουλία έκδοσης, διακίνησης και μετάφρασης του έργου του θα έχει ως αποτέλεσμα να προσδώσει εκ νέου στον συγγραφέα την θέση που του αντιστοιχεί και του αξίζει στην παγκόσμια λογοτεχνία».

Μια σύγχρονη έκδοση με εισαγωγικά σημειώματα, επεξηγηματικές σημειώσεις και σχόλια, άρτιες μεταφράσεις και αισθητικά βελτιωμένη παρουσίαση θα συντελέσουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που αναγνωρίζει και με σχετική ανακοίνωση του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Ο κ. Αυγενάκης, καλεί την Πολιτεία «να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να συντονίσει τις προσπάθειες που απαιτούνται για να τιμηθούν η πολυδιάστατη προσωπικότητα και το οικουμενικό έργο του μεγάλου στοχαστή που αποτελεί πρότυπο για τις πνευματικές αξίες της ανθρωπότητας, σημαντικές όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλο τον κόσμο.» Στο πλαίσιο αυτό ο ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την έκδοση, μετάφραση και διακίνηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και τη σημασία που αυτό κατέχει στην παγκόσμια λογοτεχνία.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο στον κυριο Αυγενάκη. Συμφωνω με την πρωτοβουλία. Ειναι κριμα να βλέπεις να αναγνωρίζεται το έργο του Καζαντζάκη στο εξωτερικό και να μην αναγνωρίζεται σε τοσο βαθμό στη χώρα που γεννήθηκε.