Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ανταρσία είχαμε στο Κοινοβούλιο και στη Νέα Δημοκρατία! Μην το ξεχνάμε;

Στη Λεωφόρο Συγγρού αναφέρουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επέδειξε «υπεύθυνη στάση» στη Βουλή και ήταν η δική της συμβολή καθοριστική για να ...


εγκριθεί το πολυνομοσχέδιο, με εξαίρεση τη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία.

Για τη συγκεκριμένη διάταξη υποστηρίζεται ότι υπήρξε κεντρική απόφαση του κόμματος να δηλώσουν οι γαλάζιοι βουλευτές «παρών», αλλά βουλευτές και κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι με «άλλοθι» τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η ομαδική απουσία περισσότερων από 20 βουλευτών, οι οποίοι δεν ψήφισαν τη διάταξη για τους δικηγόρους.

Μάλιστα από την αίθουσα έλειπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος. Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν ότι η προχθεσινή ψηφοφορία αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους βουλευτές της ΝΔ να δείξουν πως «δεν ταυτίζονται» με τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ παράλληλα απέφυγαν – διά της αποχής – να καταψηφίσουν τις επίμαχες ρυθμίσεις, καθώς εκτιμούν ότι σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν αυξημένες πιθανότητες επανεκλογής και συνεπώς μεγαλύτερα περιθώρια να εμφανιστούν με πιο ισορροπημένη στάση.

Τη στάση των βουλευτών της ΝΔ έσπευσε να δικαιολογήσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κώστας Τασούλας, ο οποίος ανέφερε (στον Βήμα 99,5) ότι οι γαλάζιοι βουλευτές «δεν θα ακολουθήσουν στον γκρεμό το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει να ομογενοποιήσει τις ευθύνες». Δεν αποκλείει, μάλιστα, αντίστοιχη εικόνα να καταγραφεί και σε επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή. Πάντως, όσα διαδραματίστηκαν προχθές το βράδυ στη Βουλή ανοίγουν έναν νέο κύκλο τριβών στο γαλάζιο στρατόπεδο ανάμεσα στους μετριοπαθείς και τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά των βουλευτών που απείχαν, λέγοντας (στη ΝΕΤ) ότι «ορισμένοι φαίνεται να υποκύπτουν στις οργανωμένες συντεχνίες». Τη θέση του αντιπαρήλθε ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «η κοινωνία δεν αποτελείται από συντεχνίες» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αρνείται να στηρίξει αναγκαστικά ρυθμίσεις που έχουν φέρει κάποιοι υπουργοί, οι οποίοι «έχουν χάσει το μέτρο».

του Διονύση Νασόπουλου // στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :