Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Φουντώνει ο εμφύλιος στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

«Σπάρτακος» εναντίον Φωτόπουλου και διοίκησης για αδικίες στις περικοπές των αμοιβών στη ΔΕΗ
Καλά κρατεί ο εμφύλιος μεταξύ διοικητικών και εργαζομένων σε ορυχεία και σταθμούς που μαίνεται στη ΔΕΗ για τα μισθολογικά, με το σωματείο «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί το προσωπικό στα ενεργειακά κέντρα της Δ. Μακεδονίας να 


προειδοποιεί τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και τη ΓΕΝΟΠ ότι αν δεν επιμεριστούν δικαιότερα οι περικοπές, θα προχωρήσει πριν από τις γιορτές σε σβήσιμο μονάδων.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στον εμφύλιο της ΔΕΗ είναι για τους εργαζόμενους στα ενεργειακά κέντρα Βορρά και Νότου (Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης) τα εκκαθαριστικά που παρέλαβαν προ ημερών για τον μήνα Νοέμβριο, τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις 25% στις αποδοχές τους έναντι του Οκτωβρίου, αντί μόλις 9% για τους διοικητικούς. 
Πρόκειται για το μοντέλο που επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ, κατ’ εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, σύμφωνα με το οποίο το ψαλίδι των μειώσεων πέφτει λιγότερο στους βασικούς μισθούς και περισσότερο στις μη τακτικές αποδοχές (βάρδιες, υπερωρίες, κυριακάτικα, νυχτερινά κ.λπ.), που από τη φύση τους, ωστόσο, αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή παραγωγής. 
Ετσι, κι ενώ η υπόθεση ξεκίνησε σαν μια κόντρα ανάμεσα σε Νότιους και Βόρειους, εδώ και λίγες ημέρες το μέτωπο των τελευταίων μεγάλωσε, καθώς στο πλευρό τους βρίσκονται και οι συνάδελφοί τους στους σταθμούς της Μεγαλόπολης, συγκροτώντας ένα ενιαίο μπλοκ εργαζομένων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις και οι οποίοι κατηγορούν τον Ν. Φωτόπουλο ότι αντιστάθηκε «μόνο λεκτικά και όχι ουσιαστικά» στις περικοπές χωρίς να κάνει τίποτα για να τις αποτρέψει.

Η στάση της ΓΕΝΟΠ. Τον κατηγορούν, για παράδειγμα, ότι επέδειξε μαχητική στάση στο θέμα του τέλους ακινήτων, όταν λίγες ημέρες πριν είχαν περάσει αβρόχοις ποσί οι μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. 
Το σωματείο «Σπάρτακος» εξηγεί τη χλιαρή στάση του Ν. Φωτόπουλου κατηγορώντας τον ότι τα έχει βρει με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Αιτιάσεις στις οποίες ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ απαντά κάνοντας λόγο για «προσωρινές μειώσεις» και για «αποκατάσταση της αδικίας», ενώ μιλά για «ύπουλα και διχαστικά χτυπήματα κατά της ΓΕΝΟΠ» που «έχουν σχέση με τη μεθοδευμένη πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης». 
Τι έχει συμβεί; Διοίκηση και ΓΕΝΟΠ είχαν συμφωνήσει οι μειώσεις του Νοεμβρίου να είναι προσωρινές, να επανεξεταστούν για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ώστε στο τέλος του τριμήνου μέσω συμψηφισμών να έχουν αποκατασταθεί οι όποιες αδικίες, καθώς επίσης να έχουν καταλήξει σε μια νέα συλλογική σύμβαση χωρίς τις στρεβλώσεις του «αμαρτωλού» παρελθόντος που φέρνει στην επιφάνεια ο νέος νόμος. 
Στη ΔΕΗ όμως κανείς δεν εμπιστεύεται πια κανέναν και ο «Σπάρτακος», που έχει στείλει εξώδικο για το θέμα στη διοίκηση, αναμένει την επίσημη ΓΕΝΟΠ να πάρει θέση.

Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης / / στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :