Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Η οικονομία της Αγελάδος στην Ελληνική πραγματικότητα

Έχεις 2 αγελάδες που βόσκουν σε ένα πανέμορφο λιβαδάκι που σου άφησαν οι προπαππούδες σου. Τις αρμέγεις με το χέρι χωρίς να πολυζορίζεσαι σαν το γείτονά σου το Γερμανό που έχει ανάγει το άρμεγμα σε τέχνη και τους παίζει κλασική μουσική για να ...



βγάζουν πιο πολύ γάλα. Δε βαριέσαι όμως, με το λίγο γάλα που βγάζουν και με τα ψιλά που σου αφήνει ο Γερμανός όταν σε επισκέπτεται τα καλοκαίρια τα φέρνεις βόλτα.
Κάποια στιγμή σου φέρνει η αδερφή σου το γιο της για να τον «ταχτοποιήσεις» κάπου. Δεν έχεις τι να τον κάνεις, αλλά ανιψιός σου είναι, τον βάζεις να κρατάει την ουρά μιας αγελάδας, και του δίνεις και λίγο γάλα για να περνάει.

Όσο περνάει ο καιρός όμως αυτός ζητάει όλο και πιο πολύ. Όταν δεν του δίνεις σε σαμποτάρει, πότε κρύβοντας την καρδάρα, πότε τρομάζοντας τις αγελάδες και πότε κλείνοντας το δρόμο για το μαντρί. Υποπτεύεσαι και ότι αρμέγει κρυφά τις αγελάδες γιατί δίνουν όλο και λιγότερο γάλα, αλλά είπαμε, είναι ανιψιός σου.
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, μέχρι που αντιλαμβάνεσαι ότι αν αυξήσεις στις αγελάδες το σανό κατά 50% δίνουν 5% επιπλέον γάλα. Το επιπλέον γάλα δεν αρκεί για να ξεπληρώσει το σανό, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα, και μέχρι νά’ ρθει η ώρα να ξεπληρώσεις το σανό, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει. Δανείζεσαι σανό από τον γείτονά σου το Γερμανό, προσλαμβάνεις και έναν Αλβανό να αρμέγει, και περνάς σαν πασάς για 2-3 δεκαετίες κοροϊδεύοντας τους γείτονες που αρμέγουν για να ζήσουν.
Ο Γερμανός βλέποντας τι γίνεται και ελαφρώς ανήσυχος μήπως και δεν τον ξεπληρώσεις, έρχεται και σου ζητάει πίσω το σανό. Του λες να μην ανησυχεί, «γάλα υπάρχει». Τα βάζεις κάτω και σε πιάνει πανικός γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι για να τον ξεπληρώσεις, πρέπει να πουλήσεις πιο πολύ γάλα απ’ ότι παράγουν οι αγελάδες για χρόνια!
Απολύεις τον Αλβανό, μειώνεις το γάλα στον ανιψιό ο οποίος αγανακτισμένος σου πετάει πέτρες όπου σε δει, μειώνεις το σανό στις αγελάδες περιμένοντας να βγάζουν το ίδιο γάλα, και τις αρμέγεις συνέχεια, πρωί-βράδυ.
Όταν μουκανίζουν δυσαρεστημένα, τους λες «γιατί γκρινιάζετε, μαζί τα φάγαμε». Αυτές σε κοιτάζουν σαν να είσαι βόδι. Υποπτεύεσαι ότι συνωμοτούν για να σε ξεφορτωθούν, γιατί κάθε φορά που σε βλέπουν σου γυρίζουν τα οπίσθιά τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια :