Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η Σώτια Τσώτου, έγραψε στίχους πολύ αγαπημένους

Κηδεύεται σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο η στιχουργός Σώτια Τσώτου που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το περασμένο Σάββατο. Το όνομά της συνδέθηκε με μια από τις πιο παραγωγικές και φωτεινές περιόδους του ελληνικού τραγουδιού. Εγραψε στίχους για περισσότερα από ...


300 τραγούδια με αφετηρία το άδοξο τέλος της δημοσιογραφικής της καριέρας, τον Απρίλιο του 1967, όταν η δικτατορία έκλεισε την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, την «Ελευθερία». Η πολιτική της δράση είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί κατά τη διάρκεια της χούντας και εκφράστηκε καλλιτεχνικά μέσα από στίχους τραγουδιών της εποχής με πολιτικές και κοινωνικές αναφορές.
Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό της Σώτιας Τσώτου: έγραψε πολλά και διαφορετικά πράγματα, από το «Να ’τανε το Εικοσιένα» που έγινε μεγάλη επιτυχία με τον Γιώργο Νταλάρα μέχρι τον «Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ» της Γιουροβίζιον.
Η κηδεία της θα είναι πολιτική και επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατεθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» σε λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας (116296076-12) και της Alpha Bank (14400-2001-000011).
Η γνωστή στιχουργός γεννήθηκε το 1942 στη Λιβαδειά και μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά της, σε ηλικία μόλις ενός έτους. Παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο φοίτησε στις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και Κωστή Μιχαηλίδη. Εχει υπογράψει στιχουργικά περισσότερα από δέκα προσωπικά άλμπουμ, με υπογραφές του Απόστολου Καλδάρα, του Γιώργου Χατζηνάσιου, του Γιώργου Κριμιζάκη, του Τάκη Σούκα, του Δώρου Γεωργιάδη κ. ά. Συμμετείχε σε πολλούς δίσκους με σημαντικά ονόματα, όπως: Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Στέλιος Καζαντζίδης, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Μαρινέλλα, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Αννα Βίσση, Γιάννης Πουλόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος κ. ά. Είχε στενή συνεργασία με τον Κώστα Χατζή και με αποκορύφωμα το τριπλό άλμπουμ «Ρεσιτάλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :