Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα αντιπολιτεύονται τώρα και τον εαυτό τους;


Αποτέλεσε, εδώ και πολλούς μήνες, βασική θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, έστω και αν η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν τραγικά μόνη, όταν είχε βάλει ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης την εθνική συνεννόηση.
Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνει ότι οι εξελίξεις οδήγησαν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων να 


συντάσσονται με την αρχική θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, ξεκινά μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά και είναι εθνική ανάγκη να αποδώσει και να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να προωθήσει αποτελεσματικά τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

Το προκλητικά πολυμελές σχήμα του υπουργικού συμβουλίου – ενώ η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αποτελείται από 11 υπουργούς – δείχνει ότι ακόμα και την ώρα που βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, το κομματικό σύστημα επιμένει σε λογικές συμβιβασμών, παρασκηνιακών παζαριών και εσωκομματικών ισορροπιών. 
Το χειρότερο είναι ότι επιμένει και σε λογικές αποκλεισμών.
Είναι προφανές ότι το παιχνίδι υπονόμευσης της προσπάθειας από συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα, που με κοντόφθαλμες λογικές προτάσσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες, κομπλεξικές εμμονές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, τορπιλίζοντας τη συνεργασία και τη συναίνεση, πρέπει να σταματήσει εδώ.

Η πολιτική λαϊκισμού, δημαγωγίας και αντιμνημονιακής ρητορείας της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί πλέον να γίνεται από τα κυβερνητικά έδρανα, γιατί κανένας δεν μπορεί να δεχτεί τον ισχυρισμό ότι ένα κόμμα που οι δυο αντιπρόεδροί του αναλαμβάνουν κορυφαία υπουργεία σε μια κυβέρνηση, δεν συγκυβερνά…
Και επιτέλους η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να επιμένει στο παράδοξο να είναι ταυτόχρονα κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Όσοι άρχισαν ήδη να φωνάζουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι απλά ένα μεταβατικό στάδιο, κλείνουν τα μάτια μπροστά στη νέα πραγματικότητα. Ο κύκλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων έκλεισε. 
Το νέο πολιτικό περιβάλλον θα διαμορφώνεται με ευρύτερες συνεργασίες κομμάτων και προσώπων, στη βάση καθαρών προγραμματικών συγκλίσεων και με τη συμμετοχή εκείνων που έχουν τα επιχειρήματα, τη συνέπεια θέσεων και λόγων και την υπευθυνότητα να παίξουν τέτοιο ρόλο.
Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας αποφασίστηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς κάτω από την πίεση των εξελίξεων. Η επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας θα αποφασιστεί και θα επιβληθεί από τους πολίτες.


Του Θαν. Μπότα
Μέλους της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :