ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να μας σφυροκοπά η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Το σημερινό της πρωτοσέλιδο – διαθέσιμο ήδη από χθες στο Διαδίκτυο – φιλοξενεί άρθρο με τίτλο: «Ελλάδα - Ευρώπη: Η μεγάλη παρεξήγηση».
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα γλαφυρό πόνημα για το «αδύναμο και ανοργάνωτο κράτος» που υπάρχει στη θέση της δημοκρατίας του Περικλή. Το κείμενο βρίθει αναφορών σε
προηγούμενες ελληνικές χρεοκοπίες.
Παράλληλα, η εφημερίδα φιλοξενεί και συνέντευξη του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν. Επαιξε σημαντικό ρόλο στην είσοδο της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1980. Την αιτιολογεί στο πλαίσιο της ανάγκης σταθεροποίησης της Ελλάδας μετά το τέλος της δικτατορίας. Χαρακτηρίζει όμως την είσοδό μας στην ευρωζώνη «σοβαρό σφάλμα», το οποίο αποδίδει στο «πολιτικό lobbying» των Ζακ Σιράκ και Λιονέλ Ζοσπέν, προέδρου και πρωθυπουργού της Γαλλίας αντιστοίχως το 1999.
Ο VGE – όπως είναι γνωστός με τα αρχικά του στη Γαλλία – θεωρεί την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή «υλοποιήσιμη» και μοναδικό τρόπο να ξαναμπεί η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να είναι κανείς οπαδός της θεωρίας της συνωμοσίας για να καταλάβει ότι η εγκυρότερη γαλλική εφημερίδα φτιάχνει κλίμα για την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Το δημοσίευμα δεν απηχεί, άλλωστε, κάποιο στοιχείο του ρεπορτάζ, αλλά «νομιμοποιεί» την όλη συζήτηση. Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι ένας εκ των τριών ιδιοκτητών της εφημερίδας «Le Monde» είναι ο Ματιέ Πιγκάς. Είναι τραπεζίτης στη «Lazard» του Παρισιού.
Οπως έχει αναφέρει η ίδια η εφημερίδα στο βιογραφικό του Πιγκάς, αυτός «συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του χρέους». Πράγματι, οι άνθρωποι της «Lazard» συνεχίζουν να έρχονται στην Αθήνα και να υποστηρίζουν το υπουργείο Οικονομικών. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο οικονομολόγος Ντανιέλ Κοέν, που επικουρείται από ομάδες συνεργατών ειδικευμένων σε νομικά και χρηματοοικονομικά θέματα.
Μη σας βάλω στα βαθιά – αλλά η ουσία είναι ότι οι της «Lazard» θεωρούν θετική τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, ο Κοέν έχει καιρό να δώσει μία από τις ωραίες συνεντεύξεις με τις οποίες υποστήριζε την Ελλάδα.
Η ΑΛΛΑΓΗ στάσης της εφημερίδας «Le Monde» απηχεί ενδεχομένως τη μεταστροφή του Παρισιού μετά την περιπέτεια του δημοψηφίσματος.
Ή και μια πιθανή καχυποψία απέναντι στον Λουκά Παπαδήμο που, προερχόμενος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Φρανκφούρτης, θεωρείται κλίματος Γερμανών. Γάλλοι και Γερμανοί, έχοντας αντικρουόμενα συμφέροντα και επιδιώξεις, δεν συμπίπτουν στις αντιλήψεις τους για το πώς θα βγει η ευρωζώνη από την κρίση. Ασφαλώς, η «Monde» φιλοξένησε το άρθρο-απάντηση του Κώστα Σημίτη. Και είχε ένα θετικό δημοσίευμα για τον Βενιζέλο – που παραμένει υπουργός Οικονομικών. Αλλά αυτό ήταν πριν από την 27η Οκτωβρίου και την αλλαγή γραμμής.
/ / Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ / /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου