Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ο «Καλαματιανός», ο «Δηλωσίας» και ο «Ντερζής»


Τζαφέρης Μελέτης,
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Εδάφιο πρώτο – Η φτηνή λύση
Τεχνικά το θέμα το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι απανταχού εγκαταστάτες ανελκυστήρων της πατρίδας μας. 
Όταν θέλουνε να περιγράψουν ένα φτηνό πίνακα αυτοματισμού της τάξης των μερικών εκατοντάδων ευρώ, έναντι μερικών χιλιάδων ευρώ για επώνυμο ποιοτικό προϊόν, λένε στον 


πελάτη: Θα σου βάλω έναν «Καλαματιανό».
Εδάφιο δεύτερο – Η Ιστορία
Ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν θα χωρέσει ποτέ στην επίσημη Ιστορία της Χώρας μας, αφορά τους δεκάδες χιλιάδες αριστερούς «δηλωσίες», τους αφανείς και λησμονημένους λόγω μιας ιδιότυπης «ομερτά» που βρήκε πρόσφορο έδαφος στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Είναι αυτοί που υπό το κράτος πανικού υπέγραψαν, εξοστρακίζοντας εγγράφως τα πιστεύω τους, σε τρεις ιδιαίτερες καμπές της Ελληνικής Ιστορίας, την περίοδο της 4ης Αυγούστου, του Εμφυλίου αλλά και της Στρατιωτικής Δικτατορίας.
Ο χαρακτηρισμός του «δηλωσία» θεωρείτο από την κοινωνία, ως ανεξίτηλο ηθικό στίγμα προδοσίας, ως ατίμωση και ως δειλία.
Οι δηλωσίες επιλέγουν την συναίνεση αντί να καταγγείλουν το τραύμα του ηθικού εξευτελισμού που τους υποβάλλουν.
Ο «Δηλωσίας» δεν είναι προδότης, είναι ποιοτικά κάτι περισσότερο από απλός προδότης, γιατί η προδοσία αφορά τρίτους και εμπεριέχει συνήθως υλικό αντίτιμο, ενώ ο «Δηλωσίας» εξευτελίζει την συνείδησή του, προδίδοντας τον ίδιο του τον εαυτό, με άυλο αντίτιμο την πάσης μορφής πρόσβαση στην εξουσία.
Εδάφιο τρίτο – Το δίλημμα
Εάν με εμπνέουν αυτά που λέω, εάν αποτελούν για μένα προσωπικά πιστεύω, εάν οι απόψεις μου βασίζονται σε ένα σχέδιο, εάν κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια και του προσφέρω μια νέα προοπτική, εάν πιστεύω ότι διαθέτω ηθική και πολιτική υπόσταση, και παρόλα τα ανωτέρω γίνομαι «Δηλωσίας», τότε τοποθετούμαι στο περιθώριο της ιστορίας και δικαίως χαρακτηρίζομαι άτιμος, δειλός και προδότης.
Αν παρόλα αυτά, οι εμπνεύσεις μου και οι προτάσεις μου, οι ιδέες μου και οι δεσμεύσεις μου είναι αξιολογικά ανεδαφικές, μη ρεαλιστικές, που οδηγούν σε αδιέξοδο, γεμάτες λαϊκισμό και εκτός πραγματικότητας, τότε είμαι απλά ένας «Ανίκανος», ένας «Άχρηστος».
Εμείς στα Αρβανίτικα αυτούς τους λέμε «Ντερζήδες».
Εδάφιο τέταρτο – Η ετυμηγορία
Συμφωνώ απολύτως ότι ο καθένας πρέπει να υπογράφει ανεξαρτήτως κόστους αυτά που πιστεύει. Όπως επίσης διαφωνώ κάθετα ότι πρέπει να υπογράφει πράγματα που δεν πιστεύει, όταν μάλιστα λέει αυτά που λέει! Αν μάλιστα κατέχω αξίωμα, παραιτούμαι, και αναθέτω την υπογραφή της «Δήλωσης» σε αντικαταστάτες ή διοικητικούς υπαλλήλους, είτε διαφορετικά αποδέχομαι να τοποθετηθώ στον δακτυλοδεικτούμενο κόσμο των «Δηλωσιών».
Εδάφιο Πέμπτο – Η δέσμευση
Δεσμεύομαι δημοσίως σήμερα, ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης του έτους 2011, να μην ασχοληθώ ποτέ ξανά στον πολιτικό μου βίο με «Δηλωσίες» είτε με «Ντερζήδες».

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Δημοκρατικής Συμμαχίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :