Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Πως πήγε η έκτακτη μίνι σύνοδος στη Φρανκφούρτη; Χάλια. Άλλα λέει η Μέρκελ, άλλα ο Σαρκοζί!

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί. Έτσι και χθες η χώρα μας πρωταγωνίστησε στις μεταξύ τους συνομιλίες στη Φρανκφούρτη, παρουσία των Τρισέ, Μπαρόζο, Ρομπέι και Λαγκάρντ. 
Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη γιατί τα συμφέροντα των Δάνειων Δυνάμεων συγκρούονται για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά και ξεκάθαρα.Τα ρήγματα είναι σοβαρά και πρέπει να μας 


προβληματίσουν, γιατί ανοίγει πλέον ο δρόμος για τα χειρότερα σενάρια.
Τα ρήγματα στην έως τώρα κοινή γραμμή Μέρκελ - Σαρκοζί είναι το προμήνυμα για το τί θα συμβεί την Κυριακή!
Το πρόβλημα εντοπίζονται κυρίως στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. 
Η Γερμανία μέχρι χθες επέμενε σε ένα κούρεμα γύρω στο 60 ή 70%, ενώ η Γαλλία αντιδρά σθεναρά. 
Ο Σαρκοζί θα αναγκαστεί να ενισχύσει με κρατικές εγγυήσεις τις γαλλικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το ‘κούρεμα’. Σενάριο καταστροφικό για τη Γαλλία.

Το επόμενο σημείο διαμάχης είναι το διευρυμένο ευρωπαϊκό ταμείο EFSF με κονδύλια από ιδιώτες-επενδυτές για να μπορεί να αντιμετωπιστεί το ντόμινο. Κυρίως να ανταπεξέλθει στις πιέσεις των αγορών η Ισπανία και η Ιταλία. Για τον τρόπο που θα γίνει η μόχλευση αυτή δεν υπάρχει ενιαία γραμμή Γερμανίας – Γαλλίας.

Επείγει την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πρέπει όμως να παρουσιαστεί μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Πάντως λίγο πριν τη συνάντηση με τον Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της πως η Ευρώπη θα επιλύσει την τρέχουσα κρίση του χρέους της. Επεσήμανε επίσης ότι: «η Ευρώπη δεν πρέπει να διστάσει να αλλάξει τους κανόνες της σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλαγές στη Συνθήκη δεν είναι ταμπού για μένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :