Ο πτωχός αυλικός του Καραμανλή με τα 58 ακίνητα! |
Ο "εξ απορρήτων" του πρώην πρωθυπουργού με την εντυπωσιακή ακίνητη περιουσία -κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Επίδαυρο- διακρίνεται για τη θαυμαστή ικανότητά του στη διεκδίκηση "φιλέτων" γης έναντι ευνοϊκών τιμημάτων.
Ενα "φτωχό αγροτόπαιδο" από την Αργολίδα, όπως αποκαλούσαν παλιότερα τον Γ. Ανδριανό οι συντοπίτες του, διαθέτει σήμερα ένα από τα πιο
μακροσκελή Πόθεν Εσχες εν ενεργεία βουλευτή. Στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου, απ' όπου κατάγεται, εδώ και έναν χρόνο δεν έχουν κοπάσει οι συζητήσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ακίνητων περιουσιακών του στοιχείων, τα οποία καταλαμβάνουν 4 σελίδες -ήτοι 58 εγγραφές!- στο αναλυτικό υπόμνημα που έχει καταθέσει στη Βουλή.
Πολλοί συμπατριώτες του, που αγνοούσαν την οικονομική του ευρωστία εξεπλάγησαν διαβάζοντας στο "Εθνος της Κυριακής" (26/9/2010) για το περιουσιολόγιο του βουλευτή τους, μια λίστα από κληρονομικά αποκτήματα, γονικές παροχές αλλά -κυρίως- νεότερες αγορές, που έγιναν τόσο κατά την περίοδο που ο κ. Ανδριανός ήταν διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ (2000 - 2004) όσο και κατά τη θητεία του ως "εξ απορρήτων" του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (2004-2009).
Για τις επενδύσεις του σε γη και ακίνητα, ο κ. Ανδριανός χρησιμοποίησε εισοδήματα προηγούμενων ετών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κατέφυγε στον δανεισμό. Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει τους συγχωριανούς του είναι η ικανότητά του να "χτυπάει" καλά κομμάτια σε ευνοϊκές τιμές. Μια τέτοια περίπτωση συνιστά και η αγορά ενός κτήματος στην Επίδαυρο το 2002, από τον συγχωριανό του, απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Γιάννη Β. Πρόκειται για αγρόκτημα 3,3 στρεμμάτων στη θέση "Μπρίνια", το οποίο πωλήθηκε στον κ. Ανδριανό έναντι 2.856 ευρώ, τιμή "συμβολική", όπως τη χαρακτηρίζουν οι γνωρίζοντες το real estate της περιοχής, αφού το τετ. μέτρο κοστολογήθηκε κάτω του ενός ευρώ!
Η ανέλιξη
Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί και η παράλληλη διαδρομή του πωλητή, την περίοδο που ο Γ. Ανδριανός ανελισσόταν αρχικά στην κομματική ιεραρχία για να φτάσει τελικά στα "άδυτα" του Μαξίμου. Τη δεκαετία του '90, ο Γιάννης Β. υπηρετούσε στο "Τμήμα Τιμών" και στη συνέχεια στο αντιτορπιλικό - μουσείο "Βέλος", γνωστό από την ανταρσία του Ναυτικού κατά της χούντας των Απριλιανών. Από εκεί αποστρατεύτηκε στις 4/11/1999, επειδή συμπλήρωσε 35ετία.
O «αυλικός» του Καραμανλή με τα 58 ακίνητα
Σχεδόν έναν χρόνο αφότου ανέλαβε η ΝΔ την κυβέρνηση, ο απόστρατος συγχωριανός του κ. Ανδριανού επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία σε θέση που κρίθηκε προφανώς ότι δεν μπορούσε να καλυφθεί από άλλον εν ενεργεία αξιωματικό. Πιο συγκεκριμένα, στις 3/1/2005 επανήλθε στο στράτευμα και τοποθετήθηκε σε μια μονάδα που πολλοί θα ζήλευαν, στο θωρηκτό "Αβέρωφ", το οποίο είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στον Φλοίσβο, δίπλα στο "Βέλος"!
Οι φίλοι του στο χωριό το χάρηκαν, ενώ πολλοί θυμήθηκαν τη σχέση του βετεράνου αξιωματικού με τον σημερινό βουλευτή Αργολίδας, αφού, όπως λένε, "τους δύο άντρες συνδέει μακρά προσωπική φιλία"?
Το αγρόκτημα στην "Μπρίνια" αποτελεί μια? κουκκίδα στον μακρύ κατάλογο του Πόθεν Εσχες, στο οποίο ο κ. Ανδριανός έχει καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια τα περιουσιακά του στοιχεία καθώς και αυτά της συζύγου του, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στον Νομό Αργολίδας, κάποια στον Μαραθώνα Αττικής και λίγα στον Νέο Κόσμο. Εξαιρώντας τα αποκτήματα κληρονομιάς, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που ο νυν βουλευτής της ΝΔ έδειξε ότι ξέρει τόσο να διαλέγει καλά κομμάτια γης όσο και να διαπραγματεύεται προς όφελός του τις τιμές.
Το 1997 είχε κάνει την πρώτη του αγορά στη θέση "Μπρίνια", ένα αγροτεμάχιο 1,7 στρεμμάτων, από άγνωστο πωλητή, πληρώνοντας σε δραχμές μόνο? τρία πεντοχίλιαρα!
Πρακτικά, του στοίχισε περίπου 9.000 δρχ. το στρέμμα όταν -όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της Επιδαύρου- η τιμή του στρέμματος τότε προσέγγιζε ακόμα και το 1 εκατ. δρχ. Πλάι σε αυτό το κτήμα, ήρθε να προστεθεί εκείνο που αγόρασε το 2002 από τον φίλο του απόστρατο του ΠΝ.
ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΘΕΑ / / Από τη Νέα Επίδαυρο έως τον Μαραθώνα
Το ταλέντο του στις αγορές κτημάτων θα ζήλευαν ακόμη και επαγγελματίες του real estate. Στην περιοχή "Γωνιά", κοντά στην παραλία της Ν. Επιδαύρου, όπου σήμερα το στρέμμα δεν πέφτει κάτω από τις 40.000 ευρώ, το 1996 ο κ. Ανδριανός αγόρασε 800 τ.μ. προς 800.000 δρχ., ενώ ήδη είχε από κληρονομιά ακριβώς δίπλα άλλα 1.500 τ.μ. Την περίοδο που έκανε την αγορά ο "γαλάζιος" βουλευτής, οι πωλήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ξεκινούσαν από 14 εκατ. δρχ. το στρέμμα.
Ο τοπικός άρχοντας κατέχει από κληρονομιά και άλλο αγρόκτημα-"φιλέτο" έκτασης 1,2 στρεμμάτων, στον πορτοκαλεώνα της Ν. Επιδαύρου, στη θέση "Μεσόνοι", όπου οι τιμές επίσης είναι υψηλές, περίπου 35.000 ευρώ το στρέμμα. Στις εντυπωσιακές αγορές του κ. Ανδριανού περιλαμβάνεται αγροτεμάχιο 47,4 στρεμμάτων στην πλαγιά "Αλεποτάξι", με εκπληκτική θέα προς τον κάμπο και τη θάλασσα της Ν. Επιδαύρου, το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία του το 1996 έναντι 18 εκατ. δρχ. Ετσι, επέκτεινε την ιδιοκτησία του δύο μικρότερων κτημάτων έκτασης περίπου 2,5 στρεμμάτων, τα οποία κληρονόμησε αργότερα.
Το 2008 ο κ. Ανδριανός αγόρασε 13,6 στρέμματα στη θέση "Αλεκτορήγι" έναντι 18.884,25 ευρώ, για να προσθέσει την ίδια περίοδο, μία ακόμη αγορά, επεκτείνοντας το αγρόκτημά του κατά 4,1 στρέμματα, με 7.982,10 ευρώ. Ο ίδιος και μέλη της οικογενείας του εμφανίζονται να έχουν στην ιδιοκτησία τους ολόκληρες λίστες από ακίνητα στην Αργολίδα, όπως στις θέσεις "Καραούλι" 4,8 στρ., "Τραγιά" 14,4 στρ., "Πίστα" 2,1 στρ., "Κουκουβάγια" 900 τ.μ., "Κάμπια" 3 στρ., "Μεταλλείο" 7,8 στρ., "Κοντάρι" 8,4 στρ., "Φωνισκαριό" 4 στρ. κ.ά. Επίσης εμφανίζεται να έχει μερίδια σε ακίνητα στη Λίμνη Μαραθώνα, στον Αυλώνα, Τουφάνη Μαραθώνα και τον Νέο Κόσμο, ένα διαμέρισμα 60 τ.μ., ένα οικόπεδο 225 τ.μ. (μερίδιο 50%), άλλο διαμέρισμα 72,25 τ.μ., οικόπεδο 153,25 τ.μ. Εχει επίσης δύο σπίτια στην Επίδαυρο και μερικά μικρά παλιά κτίσματα, αποθήκες κλπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ / / Διδακτορικό με... γαλάζιες αποχρώσεις
Διδακτορικό ειδικών... προδιαγραφών φαίνεται ότι ήταν αυτό που δόθηκε από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης στον Γιάννη Ανδριανό, κατά το διάστημα που εργαζόταν ως διευθυντής γραφείου Τύπου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Γνωστά στελέχη της ΝΔ που τοποθετήθηκαν από το Μαξίμου την περίοδο εκείνη σε υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις, συγκρότησαν τη Συμβουλευτική Επιτροπή των πανεπιστημιακών που δέχθηκε ως υποψήφιο διδάκτορα τον "εξ απορρήτων" του Κ. Καραμανλή. Πιο συγκεκριμένα, μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Μάρτιο του 2004 ο Γ. Ανδριανός πήρε το πτυχίο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου -ήταν από τους πρώτους πτυχιούχους που ορκίστηκαν, τον Νοέμβριο του 2004- και ω, του θαύματος βρέθηκε μονομιάς υποψήφιος διδάκτορας (στις 23/11/2004) ενώπιον... ειδικής σύνθεσης "γαλάζιας" Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.
Το "Εθνος της Κυριακής" είχε αποκαλύψει πέρσι το θέμα, ωστόσο στην πορεία προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης της ειδικής σύνθεσης του τμήματος ΔΟΣΑ με αριθμ. 7-23/11/2004, το οποίο για να δοθεί στην εφημερίδα χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού προηγουμένως γνωμοδότησε η νομική υπηρεσία του ΔΠΘ.
Η διατριβή
Στον Γ. Ανδριανό, πτυχιούχο του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, αν και δεν είχε παρακολουθήσει μαθήματα τα οποία έχουν συνάφεια με την οικονομία, που είναι το βασικό αντικείμενο του ΔΟΣΑ, ανατέθηκε η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: "Οι επιπτώσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων".
Ομως εκείνο που "βγάζει μάτι" είναι ότι η τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή που ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του ΔΟΣΑ για να παρακολουθεί και να δώσει ουσιαστικά το διδακτορικό στον Γ. Ανδριανό ήταν? ειδικής "γαλάζιας" σύνθεσης. Στα μέλη της φιγουράρει το όνομα του αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, διευθυντή τότε του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και σήμερα διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά.
Ως επιβλέπων, αν και επίκουρος τότε καθηγητής, είχε οριστεί ο Παντελής Σκλιάς με μεγάλο "γαλάζιο" βιογραφικό. Υπήρξε γνωστό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, άνθρωπος του περιβάλλοντος Ευρ. Στυλιανίδη, ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ "Ευρωπαϊκή Προοπτική". Οπως αποκαλύφθηκε η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε πάρει από τον? Στυλιανίδη την περίοδο της θητείας του ως υφυπουργού Εξωτερικών υπέρογκες χρηματοδοτήσεις (περίπου 5 εκατ. ευρώ). Το Μαξίμου τοποθέτησε αρχικά τον Π. Σκλιά γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς και αργότερα γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ο τρίτος της Επιτροπής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Διονύσης Χιόνης. Οπως είχαν καταγγείλει στη Βουλή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρότι πλήρους απασχόλησης ως μέλος του ΔΕΠ, το Μαξίμου δεν δίστασε να τον τοποθετήσει -και παρά τα ισχύοντα για τους υπόλοιπους καθηγητές πανεπιστημίου- πρόεδρο στην Προαστιακός ΑΕ, αντιπρόεδρο στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων -ΝΠΙΔ υπό τη εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών- και αργότερα, από το 2006, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ.
Είναι άγνωστο το πότε ο πολυάσχολος διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού βρισκόταν είτε στην Κομοτηνή είτε επί τόπου σε κάποιες χώρες των? Δυτικών Βαλκανίων για να μελετήσει και να συγκεντρώσει στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι κατάφερε να γίνει κάτοχος διδακτορικού μέσα σε διάστημα τριών μόλις ετών, τον Ιούνιο του 2008.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
1 σχόλιο :
Αυτό θα πει ... σεμνά και ταπεινά!
Δημοσίευση σχολίου