Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κατέρρευσε το ανέφικτο σχέδιο κυβέρνησης, τρόικας & ΝΔ, για 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα το σχέδιο περί αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις σε μια πενταετία (εμπνευσμένο από την πρόταση Σαμαρά για 50 δις σε μια διετία), τοποθετήθηκα δημόσια για την



έλλειψη ρεαλισμού και σχεδιασμού, που χαρακτήρισε τους σχετικούς υπολογισμούς.
Η δήλωση του κ. Κουκιάδη, σήμερα το πρωί στο Mega, ότι «θα είμαστε ευχαριστημένοι με έσοδα 3 δισ. ευρώ» από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με την εκτίμηση της τρόικας (στην εμπιστευτική έκθεση για το χρέος που διέρρευσε στον τύπο), σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να αναμένονται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μεγαλύτερα των 46 δις ευρώ μέχρι το 2020, δικαιώνουν πλήρως την θέση αυτή.
Θέση για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία, έπεισε τους δικούς της ευρωπαίους εταίρους, την Ομάδα Φιλελεύθερων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον περασμένο Ιούνιο. Πείσαμε γιατί εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην ελληνική κτηματαγορά, ούτε και σοβαρή μελέτη των διαθεσίμων εκτάσεων και των πιθανών πραγματικών τιμών.

Κυβέρνηση, τρόικα και ΝΔ, παρουσίασαν τις αποκρατικοποιήσεις ως μαγική λύση του προβλήματος χρηματοδότησης του χρέους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως ανάγκη για σοβαρότητα, ψυχραιμία, στοιχειώδη επαγγελματισμό και πολιτική υπευθυνότητα.
Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν το τελευταίο σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η χώρα. Το παρόν σχέδιο, μετά την πλήρη απαξίωσή του, πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθεί και να συζητηθεί με την Ευρώπη ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, που θα συνδυάζει τη μείωση του δημοσίου χρέους με μια σοβαρή και οργανωμένη αναπτυξιακή προοπτική και θα δημιουργήσει, προσελκύοντας επενδύσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτή, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :