Δέκα χρόνια ζωής μετρά το Ίδρυμα που είναι αφιερωμένο στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Ένα φωτισμένο πολιτικό που δοκιμάστηκε και κρίθηκε σε πόλεμο και ειρήνη, στην οικονομία, την πολιτική, την ιστορία και την ανοικοδόμηση της χώρας.
Την ανθρώπινη πλευρά του Εθνάρχη βιώνει και ακουμπά ο επισκέπτης, στο σπίτι του, στη Χαλέπα Χανιών, όπου παντρεύτηκε, πέθανε η γυναίκα του Μαρία και γεννήθηκαν τα παιδιά του, Κυριάκος και Σοφοκλής. Ένα σπίτι που έχει μείνει έτσι όπως.....................
........................ το άφησε ο Εθνάρχης. Απλό, λευκό, αρχοντικό.
Ο Βενιζέλος με τη γυναίκα που αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλη, την Μαρία Κατελούζου |
Σήμερα είναι η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που φέτος γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή του. Με μεγάλη προσφορά στην συστηματική έρευνα και μελέτη της εποχής, του έργου και της ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου
Το Ίδρυμα λειτουργεί ως Μουσείο και κέντρο παιδείας και πολιτισμού για νέους κυρίως, με υποτροφίες και βραβεύσεις και εκδόσεις σημαντικών βιβλίων, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια και ημερίδες που προωθούν την έρευνα και την εκπαίδευση. Συνεστήθη στις 26 Μαρτίου 2000 και στις 21 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς η Βουλή των Ελλήνων επί Προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη επικύρωσε νομοθετικά την ίδρυσή του με νόμο και έγινε ιδρυτικό μέλος! Το Ίδρυμα τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.
Η ιδέα για την ίδρυση του Μουσείου ανήκει στον Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη. Οι υπηρεσίες μάλιστα του Ιδρύματος στεγάζονται απέναντι από το σπίτι του Βενιζέλου, στο Μέγαρο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης».
Γενικός διευθυντής και ψυχή του Ιδρύματος είναι ο κ. Νίκος Παπαδάκης, που τον βλέπουμε στη φωτογραφία σε πρόσφατη εκδήλωση για την επέτειο του Ιδρύματος, όπου στο κέντρο βρίσκεται ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μητροπολίτης κ.κ. Ειρηναίος Γαλανάκης, 100 ετών, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο βουλευτής Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης.
Η προσφορά του Ιδρύματος είναι τεράστια. από την επιστημονική τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και προβολή του αρχείου του Ελευθερίου Βενιζέλου που αριθμεί ήδη 35.000 τεκμήρια, από το υλικό του Ιδρύματος, του Μουσείου Μπενάκη και του ΕΛΙΑ, που είναι ελεύθερα προσβάσιμο υπό τον τίτλο «Ψηφιακό Αρχείο», στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.venizelos-foundation.gr
Επίσης, σύσταση εξειδικευμένης βιβλιοθήκης και συγκέντρωση εντύπων-εφημερίδων και περιοδικών της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και σπάνιων μονόφυλλων και λιθογραφιών από τα τέλη του 19ου αιώνα, που έχουν σχέση με τον Βενιζέλο και την εποχή του.
Επίσης, δραστηριοποίηση στον χώρο και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης με ειδικές εκδηλώσεις στην «οικία Βενιζέλου» στη Χαλέπα, τη συγγραφή χρηστικών βιβλίων και την παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού. Την οργάνωση πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων, κατάλογο εκδόσεων με έργα που απευθύνονται στην επιστημονική κοινότητα, τους μαθητές, τους σπουδαστές αλλά και το ευρύ κοινό.
Ακόμη, χορηγεί βραβεία και υποτροφίες για την προώθηση των ερευνών που σχετίζονται με τους σκοπούς του Ιδρύματος.
Τέλος, η κατάρτιση βιβλιογραφίας και εργογραφίας του Βενιζέλου και έκδοση των έργων.
Όλοι πρέπει να συντρέξουμε, στους δύσκολους καιρούς, στο έργο ευθύνης του κ. Νίκου Παπαδάκη και των συνεργατών του, που είναι όλοι Κρητικοί!
Για να ευφρανθεί και ο Λευτεράκης από ψηλά!http://periothiko.blogspot.com/2010/02/blog-post_08.html
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου