Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε πάλι η Υπεκά Μπιρμπίλη

Στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας (για πολλοστή φορά), βρίσκεται η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση η "πράσινη" Τίνα στη Βουλή την ...........
...............
περασμένη εβδομάδα προβλέπει αύξηση του ορίου αρτιότητας στις περιοχές Natura και κατάργηση των παρεκκλίσεων. Αποκλείεται η υλοποίηση οχλουσών δραστηριοτήτων, ενώ θα επιτρέπονται πράσινες επενδύσεις που διαθέτουν μόνο προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση.
Το μέτρο αυτό έχει ανάψει φωτιές σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετατρέψουν...σε χωράφι τις ιδιοκτησίες τους, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού real estate βρίσκεται σε περιοχές Natura.

Ιδιαίτερα στη Χαλκιδική το πρόβλημα είναι σοβαρό και στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειακός Σύμβουλος του Νομού Δημήτρης Τζηρίτης, ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης των μικρών ιδιοκτησιών, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της Χαλκιδικής.

Ψήφισμα

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σιθωνίας "το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σχετικά με τους όρους δόμησης στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας θα αποδομήσει την οικοδομική δραστηριότητα, θα συρρικνώσει την τουριστική ανάπτυξη και θα διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της περιοχής".

"Σχετικά με τα ζητήματα πολεοδομικής νομοθεσίας υπάρχουν εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πρώην Δήμων Σιθωνίας και Τορώνης που αποτελούν τους δύο Δήμους που συγκροτούν σήμερα τον Δήμο Σιθωνίας.

Κατά την σύνταξη αυτών λήφθηκαν υπόψιν οι περιοχές NATURA όπως φαίνεται ακόμα και από την αλληλογραφία που ακολουθήθηκε, καθώς και από τις περιοχές ΠΕΠ (προστασίας) που δημιουργήθηκαν που απαγορεύουν ή περιορίζουν την δόμηση και μάλιστα και σε περιοχές που δεν είναι στο δίκτυο NATURA. Αν η εφαρμογή του νόμου αναιρεί στην ουσία τα Γ.Π.Σ. ποιος ο λόγος της κατάρτισης αυτών και της οικονομικής δαπάνης που απαιτήθηκε.

Άλλωστε εκκρεμεί εδώ και χρόνια το ειδικό χωροταξικό που θα κατηγοριοποιούσε τις περιοχές αυτές.

Εκτός από τα Γ.Π.Σ. θέλουμε να σημειώσουμε και κάποιες ακόμα παραμέτρους που καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή του νόμου στην περιοχή μας όπως είναι: η αλματώδη αύξηση της αυθαίρετης δόμησης στην περίπτωση που αυτό ψηφιστεί, το ότι στην περιοχή μας υπάρχει ήδη δασικός χάρτης (από τις λίγες περιοχές), ότι οι μεταβιβάσεις όλων των ακινήτων έχουν φορολογηθεί αδρά, ότι είμαστε η περιοχή στην οποία όπως φαίνεται και από εθνικό κατάλογο των περιοχών στον δίκτυο υπάγονται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που αποτελούν, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, το σύνολο τις έκτασης του Δήμου και φυσικά το αν ισχύσει η τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας που σαν αιχμή της έχει την Χαλκιδική και ειδικότερα την Σιθωνία και την Κασσάνδρα χάνει τον ένα πόλο εισαγωγής συναλλάγματος.

Οι κάτοικοι του Δήμου Σιθωνίας εδώ και τέσσερις (4) δεκαετίες προστάτευσαν και προστατεύουν την βιοποικιλότητα της περιοχής όταν εναντιώθηκαν στην πώληση 53.800 στρεμμάτων από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος προς την «Σ.Ε.Κ.Α. Α.Ε.»

Εκφράζουμε κατά συνέπεια την έντονη διαφωνία μας και δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που αφορά την βιοποικιλότητα όπως και δεν δεχόμαστε τον φράχτη που θέλει να δημιουργήσει το νομοσχέδιο στην περιοχή Σιθωνίας με αποτέλεσμα την μετανάστευση του ντόπιου πληθυσμού.

Τέλος καλούμε το ΥΚΕΠΑ να ανακατασκευάσει το σχέδιο νόμου για την βιοποικιλότητα έτσι ώστε να ισχύουν τα Γ.Π.Σ. όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τον ίδιο φορέα και έχουν γίνει νόμος του κράτους" επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Κι ενώ η υπουργός προσπαθεί να ρυθμίσει τις επενδύσεις σε περιοχές δικτύου Natura, "φάκελοι", όπως το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και βέβαια η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένουν ακόμη ανοιχτοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια :