Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Απαισιοδοξία για το 2011 και έξαρση ξενοφοβίας

Επτά στους δέκα πολίτες (71,3%) πιστεύουν ότι το 2011 τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ποσοστό που πέρυσι, όταν συμπληρώθηκαν οι εκατό πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση κυμαινόταν στο 38,7%.
Ένα 65% δείχνει να αποδέχεται τη κυβερνητική ρητορική αναφορικά με τον .............

........................
επιβεβλημένο χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων, όπως οι αλλαγές στο Δημόσιο, στις εργασιακές σχέσεις και στα κλειστά επαγγέλματα, ενώ τρεις στους δέκα θεωρούν ότι οι αλλαγές θα πρέπει να εμποδιστούν με απεργίες και διαδηλώσεις.
Σαφές προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ δίνεται αναφορικά με την πρόθεση ψήφου (27,7%) έναντι της Ν.Δ. (20,9%), ενώ ρωγμές εμφανίζονται στην εκδήλωση εμπιστοσύνης απέναντι στον πρωθυπουργό καθώς το 29,7% πιστεύει ότι η λέξη “απογοήτευση” το εκφράζει για τον Γ. Παπανδρέου, ακολουθούμενο από το 26,2% με τη λέξη “ανοχή”, 21,5% με “υποστήριξη” με ένα πολύ κοντινό 21% να συντάσσεται με τη λέξη “οργή”.

Αρνητικά τάσσεται πάντως η πλειονότητα των ερωτώμενων -οκτώ στους δέκα- στο ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών μέσα στο 2011.
Αμεσα συνδέεται η απογοήτευση από την πολιτική και ο φόβος για την οικονομική κατάσταση με τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες αναφορικά με την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών.
Οκτώ στους δέκα πολίτες απαντούν ότι συμφωνούν με την κατασκευή του φράχτη 12,5 χιλιομέτρων στον Εβρο, ενώ εννέα στους δέκα από τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων συμφωνούν με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικειοθελή ή αναγκαστική απέλαση των λαθρομεταναστών.
Θετικά τάσσεται το 86,5% του συνόλου των ερωτηθέντων στην εξαπόλυση μιας επιχείρησης-σκούπας από την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μόλις το 11,4% διαφωνεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :