Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τέσσερα κρίσιμα ζητήματα που έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνάντησή της με τον Όλι Ρέν

Η πρόεδρος του κινήματος “Δημοκρατική Συμμαχία” Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν   έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Οι Έλληνες κάνοντας μεγάλες θυσίες, καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου η χώρα μας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.  Έθεσα στο κ Όλι Ρεν τέσσερα πολύ κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την επιτυχία της προσπάθειας αυτής.
1.   Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να στηριχθεί,  μεταφέροντας μεγαλύτερο βάρος αυτής της πολιτικής ,  στην περικοπή της δαπάνης και της ............... ..............
σπατάλης του δημόσιου τομέα και πολύ μικρότερο στα έσοδα και  σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι παραγωγικές δυνάμεις δεν αντέχουν νέους φόρους. Κυρίως η αγορά δεν αντέχει νέα αύξηση του ΦΠΑ γιατί το μόνο που θα πετύχει είναι περαιτέρω επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών. Αντίθετα θα πρότεινα έστω και μια μικρή μείωση κατά 1 μονάδα, που θα έδινε ψυχολογικά τουλάχιστον ώθηση στην αγορά
2.   Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, αλλά και ολόκληρου του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνά και μέσα από την  αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ γύρω από το θέμα του σκληρού ευρώ. Ο διάλογος αυτός πρέπει να ανοίξει, αν θέλουμε η ευρωζώνη να αποφύγει τα χειρότερα. Και στο πνεύμα του ευρωπαϊκού συμβιβασμού, ο νότος να προσφέρει περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και ο βοράς ένα φθηνότερο ευρώ.
3.   Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου είναι ένα θετικό βήμα, όμως πιο σημαντικό από τη διάρκεια της επιμήκυνσης είναι το θέμα του ύψους του επιτοκίου. Επιτόκια που αγγίζουν το 6% απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν λογικά και δεν τα αντέχει η ελληνική οικονομία.
4.   Προκειμένου να  τονωθεί η  ρευστότητα της αγοράς και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης είναι σημαντικό  να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πιο ευέλικτο μοντέλο χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, έτσι ώστε η Ελλάδα να παίρνει τα χρήματα που δικαιούται  γρήγορα, χωρίς τις εξοντωτικές καθυστερήσεις που ισχύουν σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :