Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Απελευθερώστε τον Λιου Σιαομπό

Πιέσεις προς την Κίνα για την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό
Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν εκ νέου από την Κίνα να απελευθερώσει τον διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, στον οποίο θα απονεμηθεί αύριο Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Λιου έχουν .................
.................
πολλαπλασιαστεί από τις 8 Οκτωβρίου όταν ανακοινώθηκε ότι θα τιμηθεί με το βραβείο.

«Τιμώντας τον Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης, η επιτροπή Νόμπελ πήρε μια θαρραλέα απόφαση με δεδομένη την αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Κίνας στον κόσμο», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις.

«Εκτός από την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, ζητάμε από την κυβέρνηση της Κίνας να αποδείξει με τις πράξεις της ότι σέβεται τα δικαιώματα όπως προβλέπονται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την κινεζική νομοθεσία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, και η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο 54χρονος Λιου Σιαομπό καταδικάστηκε τα Χριστούγεννα του 2009 σε 11χρονη κάθειρξη και η σύζυγός του βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό συνεπώς κανείς από τους δύο δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής. Την απουσία του Νομπελίστα θα συμβολίζει μια άδεια καρέκλα, μια φωτογραφία του και ένα από τα κείμενά του που θα διαβάσει η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :