Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στη διαφθορά τα ελληνικά κόμματα

Στο ναδίρ βρίσκεται η εμπιστοσύνη των πολιτών παγκοσμίως για τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς των χωρών τους, όπως καταγράφεται στο Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς για το 2010, που παρουσίασε σήμερα η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια». Ιδιαίτερα καχύποπτοι (ή υποψιασμένοι) φέρονται να είναι οι Έλληνες που έχουν τη χειρότερη άποψη παγκοσμίως για το ίδιο τους το κομματικό σύστημα.
Οι 90.000 άνθρωποι από 86 χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν σε συνολικό ποσοστό 56% πως η ...............
.................
διαφθορά στη χώρα τους έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η Σενεγάλη, η Ρουμανία και η Βενεζουέλα, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Γεωργία, όπου το 78% του πληθυσμού εκτιμά ότι τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν μειωθεί.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση στη λίστα, με τα τρία τέταρτα των Ελλήνων πολιτών να εκτιμά πως η χώρα είναι πιο διεφθαρμένη σε σχέση με τρία χρόνια πριν, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 73%.
Στο επίκεντρο της διαφθοράς βρίσκεται το κομματικό σύστημα, όπως φαίνεται να υποστηρίζει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν τη χειρότερη βαθμολογία σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, σε κλίμακα από 1 έως 5 οι Έλληνες βαθμολογούν με 4,6 τα κόμματά τους, τα οποία αναδεικνύονται έτσι σε παγκόσμιους πρωταθλητές.
Στην ελληνική λίστα διαφθοράς ακολουθούν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί και τα ΜΜΕ (με βαθμολογία 4,3), οι δημόσιοι λειτουργοί (4,0), οι δικαστικοί (3,9), η αστυνομία (3,7), οι επιχειρήσεις (3,6), η εκκλησία (3,5), η παιδεία (3,2) και ο στρατός (2,9).
Με αυτά τα δεδομένα, είναι αναμενόμενο οι πολίτες να θεωρούν αναποτελεσματικές τις κυβερνήσεις όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, κάτι που ισχύει για το 50% διεθνώς, το 66% στην Ελλάδα και ένα 74% στην Ε.Ε.
Σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα που αφορούν φαινόμενα δωροδοκίας, αφού ένας στους τέσσερις πολίτες παγκοσμίως παραδέχτηκαν πως έχει χρειαστεί να δωροδοκήσουν τουλάχιστον μία φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο. Τα πρωτεία στη συγκεκριμένη λίστα κατέχει η Λιβερία με 89% και η Καμπότζη με 84%, ενώ αντίθετα στη Δανία το ποσοστό αυτό αγγίζει το μηδέν.
Στο Αφγανιστάν, τη Νιγηρία, το Ιράκ και τη Ινδία τα σχετικά σημειώνουν ιδιαίτερη αύξηση, ενώ οι κύριοι αποδέκτες χρηματισμού διεθνώς φέρονται να είναι η αστυνομία (29%), οι υπάλληλοι αδειών και μητρώων (20%) και οι δικαστικοί (14%).

http://tvxs.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια :