Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ολοταχώς προς συγκυβερνση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ('Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο!)

...... καθόσουνα στο διπλανό θρανίο!
Φαντάζει αδιανόητο στην Ελλάδα που βρέθηκε -και εξακολουθεί να βρίσκεται- στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι ηγέτες των δύο κομμάτων εξουσίας να μην μπορούν να συμφωνήσουν σ’ έναν κοινό παρονομαστή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια πρόωρων εκλογών ούτε προσωπικών εγωισμών.
Η πικρή εμπειρία του παρελθόντος δεν επιτρέπει, δυστυχώς, τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Ούτε λειτουργική ούτε αποτελεσματική θα είναι. Αντιθέτως, πιο εφικτή και επιβεβλημένη είναι η συνεργασία των δύο κομμάτων εξουσίας. Αλλωστε, ιδεολογικά, η Κεντροδεξιά είναι πολύ κοντά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, ενώ, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, η Ν.Δ. υπερψήφισε τους 30 από τους 60 νόμους που έφερε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή τον τελευταίο χρόνο.

Τη στιγμή που διαφαινόταν στον ορίζοντα η αδυναμία καταβολής μισθών και ...............
................
συντάξεων, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τυγχάνει να είναι και το αστικό κόμμα της χώρας, καταψήφισε τη μόνη διαδικασία οικονομικής στήριξης που προσφέρθηκε στην Ελλάδα. Τώρα, έξι μήνες μετά, επέλεξε να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα κατά του Μνημονίου, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο το ιδιότυπο ρήγμα που έχει ο ίδιος προκαλέσει με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους του φιλελεύθερου χώρου.

Ο ανεπίσημος σύμβουλος και φίλος του Θεόδωρος Βάρδας είχε με ευθύτητα δηλώσει πως εάν για την έγκριση του Μνημονίου απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, η Ν.Δ. θα ψήφιζε υπέρ, ενώ θετικά έναντι του Μνημονίου έχουν ταχθεί στο παρασκήνιο αρκετά σοβαρά στελέχη της Ν.Δ., συνεργάτες του ίδιου του κ. Σαμαρά, όπως και ευρωβουλευτές που αφουγκράζονται καλύτερα το κλίμα που επικρατεί στην Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου, αντί να αναζητήσει τη συναίνεση, απειλεί με προσφυγή σε εθνικές εκλογές, από τις οποίες το μόνο βέβαιο είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα απολέσει έδρες. Σημειωτέον, ότι το κυβερνών κόμμα θα ανακτήσει την έδρα του Γιάννη Δημαρά, ο οποίος, προς τιμήν του, δήλωσε πως ακόμη και αν χάσει θα παραιτηθεί από βουλευτής, άρα η κυβέρνηση θα διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία 158 βουλευτών.

Μετά την εκτίναξη των spreads που προκάλεσε ο κ. Παπανδρέου με τα διλήμματα που έθεσε, ακολούθησε η τραγελαφική ενδοκυβερνητική ανακολουθία, όταν σε συνεντεύξεις τους την ίδια ημέρα ο μεν πρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε αδιανόητη την αναδιάρθρωση του χρέους, ο δε αντιπρόεδρος εκτίμησε πως αυτή είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να κατανοήσει ότι τα επιπλέον σκληρά μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει την επομένη των εκλογών απαιτούν ευρεία στήριξη, η οποία δεν εξασφαλίζεται από στοχευμένες εξεταστικές επιτροπές που αποσκοπούν στην αμαύρωση του αντιπάλου και όχι στην ειλικρινή αναζήτηση της αλήθειας. Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να αντιληφθεί πως εάν δεν επιδείξει τη σοβαρότητα που απαιτεί το κομμάτι των σκεπτόμενων φιλελεύθερων ψηφοφόρων «που βγάζει κυβερνήσεις», το κενό θα καλύψει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης συνεργάστηκαν για το καλό της χώρας τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν συμφοιτητές και μάλιστα συγκάτοικοι στη Μασαχουσέτη. Μια ενδεχόμενη μεταξύ τους συμφωνία σε βασικές κατευθύνσεις θα γεννούσε μια αίσθηση κοινής πανεθνικής προσπάθειας, θα εξέπεμπε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, συνέπειας και συνέχειας προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα οδηγούσε αυτομάτως σε πτώση των spreads και θα αναπτέρωνε τις ελπίδες ότι η χώρα θα τα καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :