Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Οι πέντε μύθοι της Μεταπολίτευσης

Μύθος πρώτος: το κράτος δεν χρεοκοπεί. Αποδείχτηκε όμως ότι τα κράτη χρεοκοπούν. Χρεοκοπούν όταν αφήνουν να κυριαρχεί ο κομματισμός, η διαφθορά, ο κρατισμός και το ρουσφέτι. Όταν το πολιτικό σύστημα δεν μετράει κανένα άλλο κόστος εκτός από το πολιτικό.
Μύθος δεύτερος: Ότι μπορούμε να ζούμε με δανεικά. Αποδείχτηκε όμως ότι έρχεται η ώρα που πρέπει να τα πληρώσουμε. Στο μεταξύ δυστυχώς, με αυτόν τον τεράστιο και θα έλεγα ανήθικο δανεισμό, το πολιτικό σύστημα παραδίδει στις ............
.................
νεότερες γενιές μια καταχρεωμένη χώρα. Και μια καταχρεωμένη χώρα δεν είναι ποτέ πραγματικά ελεύθερη.
Μύθος τρίτος: ότι στόχος ζωής της νεολαίας, και όχι μόνο, μπορεί να είναι το βόλεμα στο δημόσιο. Αποδείχτηκε όμως ότι η θέση στο δημόσιο, ούτε ελκυστικό εισόδημα μπορεί να προσφέρει για πάντα, ούτε ασφαλής πλέον είναι. Αποδείχτηκε επίσης και κάτι ακόμα: ότι έτσι ακυρώσαμε στην πράξη κάθε φιλοδοξία των νέων παιδιών να ρισκάρουν, να τολμήσουν, να επιδιώξουν να διακριθούν - και με τον τρόπο αυτό να κάνουν ξεχωριστή και τη ζωή τους και την χώρα τους.
Μύθος τέταρτος: Η Ελλάδα μπορεί, αντίθετα με όλες τις άλλες χώρες, να κάνει του κεφαλιού της. Να κλείνει τα μάτια της στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω της. Αποδείχτηκε, ότι στο σύγχρονο κόσμο όποιος αγνοεί τα μηνύματα το πληρώνει αμέσως και πανάκριβα.
Μύθος πέμπτος: ότι οι κομματικές ηγεσίες μπορούν ακόμα –όπως συνέβη και στις πρόσφατες εκλογές – και να υπόσχονται και να κρύβουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Αλλά αποδείχτηκε ότι η κοινωνία καταλαβαίνει και τους γυρίζει την πλάτη.
Αυτοί είναι οι μύθοι της μεταπολίτευσης που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Και σήμερα η κρίση τους γκρεμίζει όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :