Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Οι Ελληνίδες, «θύματα» της κρίσης

Σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας ανεργίας στην Ε.Ε.

Σήμερα, στην Ελλάδα, απασχολείται το 48,9% των γυναικών ηλικίας 15 - 64 ετών έναντι 73,5% των ανδρών. Η ανεργία των γυναικών έφθασε το 2010 το 15,9% έναντι 8,5% των ανδρών. Η Ελλάδα παρουσιάζει τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας ανεργίας μεταξύ της Ε.Ε. των «27» και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ γυναικείας και ανδρικής ανεργίας στη Ε.Ε. των «15». Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η γυναικεία ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 13,2% το 2009 εμφανίζοντας τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά μετά τη Λεττονία (13,9%). Ακολουθούσε η Σλοβακία (12,8%). Συγχρόνως στην Ελλάδα παρουσιάζεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρικής και γυναικείας ανεργίας, με την ανδρική να έχει ανέλθει το 2009 στο 6,9% του ανδρικού εργατικού δυναμικού (έναντι 13,2% της γυναικείας). Επιπλέον, οι γυναίκες αμείβονται με το 78% των αμοιβών των ανδρών. ...........

............Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών το 2010, η οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση επηρέασαν καταρχήν την απασχόληση των ανδρών, αφού άνδρες κυρίως απασχολούνταν στη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις μεταφορές. Συνολικά στην Ε.Ε. από τον Μάιο 2008 έως τον Σεπτέμβριο 2009 η ανεργία των ανδρών αυξήθηκε από το 6,4% στο 9,3% και των γυναικών από 7,4% σε 9%. Ομως, τα ποσοστά ανεργίας των ανδρών είναι εντυπωσιακά υψηλότερα σε νέα κράτη–μέλη όπως Εσθονία (10,6% γυναικεία ανεργία έναντι 16,9% ανδρικής), Λεττονία (13,9% γυναικεία έναντι 20,3% ανδρικής), Λιθουανία (10,4% γυναικεία έναντι 17,1% ανδρική).

Ωστόσο, στις μισές χώρες της Ε.Ε. τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών παραμένουν υψηλότερα από αυτά των ανδρών. Διότι η κρίση εκδηλώθηκε με μαζικές απολύσεις μισθωτών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπου πλειοψηφούν οι γυναίκες, σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου, κ. Μαρία Καραμεσίνη. Εξίσου γυναικοκρατούμενος, προσθέτει, είναι ο δημόσιος τομέας. Οι απολύσεις των συμβασιούχων στο Δημόσιο και την εκπαίδευση αφορούν κυρίως γυναίκες. Πρωταρχικά θύματα θα είναι οι γυναίκες και με τον δραστικό περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο, όπου μέχρι σήμερα έβρισκαν απασχόληση το 60% των γυναικών και το 40% των ανδρών πτυχιούχων ΑΕΙ.

«Η αποδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης δεν είναι αποτέλεσμα της καθαυτό κρίσης», σημειώνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αννυ Ποδηματά «αλλά των λύσεων που υπαγορεύονται από τις δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές δημιούργησαν τις συνθήκες για την ανεξέλεγκτη, αδιαφανή και κερδοσκοπική λειτουργία των αγορών. Πρώτα θύματα της ανεργίας είναι οι γυναίκες διότι πρώτες μπαίνουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και το μισθολογικό χάσμα διευρύνεται αντί να μειώνεται».

Hμιαπασχόληση

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ημιαπασχόλησης, στην Ελλάδα αυτά των γυναικών έχουν αυξηθεί από 7,7% το 2003 σε 10,4% το 2009, ενώ των ανδρών από 2,2% το 2003 σε 3,2% το 2009. Σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές διαφορές, την απάντηση δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της: η πλήρης ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας θα αύξανε κατά μέσον όρο 30% το ΑΕΠ της Ε.Ε. Για την Ελλάδα, η αύξηση αυτή θα ήταν 40%.

Αιτία, η διασφάλιση ανδρικού μισθού

«Μπροστά στην απειλή της ανεργίας δίνεται προτεραιότητα στη διασφάλιση του μισθού του άνδρα/συζύγου αφού θεωρείται περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό να μένουν οι γυναίκες στο σπίτι», λέει στην «Κ» η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Στρατηγάκη. «Το γεγονός ότι ορισμένες θέσεις εργασίας γυναικών διασώζονται γιατί είναι ευέλικτες και λιγότερο αμειβόμενες δεν αλλάζει την τάση αυτή. Στην οικογένεια, η κρίση δημιουργεί απογοητεύσεις (η εργασία αποτελεί βασικό παράγοντα κοινωνικοποίησης και κριτήριο της κοινωνικής θέσης) με συνέπεια να αυξάνονται τα φαινόμενα κακοποίησης, με θύματα κυρίως τις γυναίκες. Η υγεία των γυναικών επιβαρύνεται δυσανάλογα λόγω της ψυχολογικής έντασης που υφίστανται από προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της οικογένειας. Στην πολιτική ζωή, οι μεταρρυθμίσεις μειώνουν τον αριθμό των θέσεων στα κέντρα αποφάσεων με συνέπεια να εντείνεται ο ανταγωνισμός και τελικά να θίγονται περισσότερο οι γυναίκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :