Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Παράξενα φρούτα

Παράξενα φρούτα από όλο τον κόσμο, που δύσκολα συναντάμε στην Ελλάδα αλλά είναι αρκετά κοινά για άλλους λαούς. ...........


 



Το χέρι του Βούδα

Είναι μια πικοιλία κίτρου που ευδοκιμεί στην Ασία και πήρε το όνομά του από τη μορφή του καρπού που μοιάζει με χέρι. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και άλλα φαγητά καθώς δεν είναι πικρό όπως τα κοινά κίτρα. Επίσης χρησιμοποιείται σε λατρευτικές τελετές σε βουδιστικούς ναούς. Πιστέυεται ότι ο Βούδας προτιμά καρπούς με τα «δάχτυλα» σε κλειστή θέση, καθώς τα κλειστά δάχτυλα συμβολίζουν την προσευχή.

Horned Melon (Kiwano)


Ευδοκιμεί στην Αφρική, τη Χιλή και την Ωκεανία και το συναντάμε με διάφορες ονομασίες που σημαίνουν «πεπόνι με κέρατα», χρυσοπέπονο, «αγγούρι με κέρατα» κ.α. Αν και είναι βρώσιμο χρησιμοποιείται συνήθως ως διακοσμητικό.


Carambola (Φρούτο αστέρι)


Ευδοκιμεί σε όλα τα τροπικά μέρη και πήρε το όνομά του από το σχήμα του, όταν το κόψουμε εγκάρσια, που είναι ένα πεντάγωνο αστέρι. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

Pitaya (Dragon Fruit)


To «φρούτο του δράκου» με το εντυπωσιακό φούξια χρώμα το συναντάμε στην Ασία και το εσωτερικό του μοιάζει αρκετά με το ακτινίδιο. Είναι ελαφρώς ξινό και δροσιστικό.

Noni Fruit


Στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς τα περισσότερα από τα παράξενα φρούτα σε αυτόν τον κατάλογο. Έχει διάφορα ονόματα, όπως: ινδική μουριά, φρούτο τυρί κ.α. Αν και δεν γίνεται δεκτό από τη συμβατική ιατρική, ο καρπός χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της εμμηνόρροιας, τις κράμπες, παθήσεις του εντέρου και λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Monstera Deliciosa


Είναι φυτό που συναντάμε στο Μεξικό και τον Παναμά. Ο καρπός είναι μέχρι 25 εκατοστά, και μοιάζει με ένα μεγάλο πράσινο αυτί. Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καλαθιών, για τη θεραπεία της αρθρίτιδας ή σαν αντίδοτο σε δάγκωμα φιδιού.

Durian


Ο «βασιλιάς των φρούτων», όπως είναι γνωστό στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι διάσημο για τον ακανθώδη φλοιό του και το πολύ μεγάλο μέγεθος. Η μυρωδιά του προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις: από θαυμασμό μέχρι αηδία. Εκείνοι που δεν τους αρέσει λένε ότι μυρίζει σαν σάπιο κρεμμύδι ή άπλυτες κάλτσες. Ωστόσο, η γεύση του είναι πιο ευπρόσδεκτη. Υπάρχουν 30 είδη, αλλά μόνο περίπου το ένα τρίτο από αυτά είναι βρώσιμα.

Bottle Gourd

Ο καρπός μεγαλώνει σε τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Όσο είναι ακόμη άγουρο χρησιμοποιείται ως λαχανικό ενώ σαν ωριμάσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα μπουκάλι, ή σκεύος.

Yangmei

Το Yangmei ή κινεζικό κούμαρο είναι εγγενές στην Νοτιοανατολική Ασία και κυρίως στην Κίνα. Τα δέντρα συνήθως χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά στοιχεία σε πάρκα και κήπους. Ο καρπός έχει υπέροχο κόκκινο χρώμα και γλυκιά γεύση. Στη μέση υπάρχει ένα σπόρος, με διάμετρο τη μισή του ολόκληρου φρούτου.

Dulse

Το dulse φύεται στις βόρειες ακτές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού. Είναι καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Παράξενο αλλά αληθινό, μπορεί να καταναλωθεί απευθείας από τα βράχια όπου φύεται. Στην Ισλανδία, που είναι γνωστό σαν söl, συνήθως το τρώνε με βούτυρο, αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί σε σάντουιτς, σούπες, πίτσες και πολλά άλλα φαγητά, φρέσκο ή αποξηραμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :