Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Οικιακά λύματα αξιοποιούνται για τη θέρμανση κατοικιών στο Οξφορντσάιρ της Βρετανίας




Κάτοικοι της κομητείας του Οξφορντσάιρ της Βρετανίας θα γίνουν οι πρώτοι στη χώρα που θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο προερχόμενο από τα δικά τους οικιακά λύματα. ...........


...............Περισσότερα από 200 νοικοκυριά θα χρησιμοποιήσουν έτσι «βιο-μεθάνιο» από τις αποχετεύσεις και τα λύματα που απέρριψαν τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Οι εταιρίες British Gas, Thames Water και Scotia Gas Network ελπίζουν τώρα να επεκτείνουν το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με κανονισμό της ΕΕ, η Βρετανία οφείλει να παράγει ποσοστό 15% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.

«Οι πελάτες μας δεν πρέπει να αισθάνονται αηδία όταν σκέφτονται από πού προέρχεται το φυσικό αέριο αυτό. Το αέριο είναι εντελώς άοσμο και οι υποδομές διανομής του έχουν ήδη τοποθετηθεί», λέει ο Μάρτιν Όριλ, επικεφαλής καινοτόμων τεχνολογιών της British Gas.

Η χρήση αναεροβικών ενζύμων, που μετατρέπουν τα λύματα σε καύσιμο, ικανό να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, έχει αποδειχθεί πρακτικά και αξιοποιείται ήδη σε μικρή κλίμακα σε διάφορα σημεία της χώρας. Το νέο εργοστάσιο της British Gas στο Ντίτκοτ εγκλωβίζει το επιπλέον μεθάνιο και το χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη δύο εταιρίες παροχής φυσικού αερίου της Βρετανίας σχεδιάζουν τώρα να αγοράσουν βιο-μεθάνιο και να το διοχετεύσουν απευθείας στο δίκτυο φυσικού αερίου. Η United Utilities σχεδιάζει τώρα την παροχή τέτοιου αερίου σε 500 νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Κρις Χιούν επαίνεσε το πρόγραμμα λέγοντας: «Αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, αλλά και για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα». Τον περασμένο μήνα, ο κ. Χιούν είχε πει σε βουλευτές ότι στη βιασύνη τους να συνάψουν κυβερνητική συμμαχία με τους Συντηρητικούς, τα μέλη του κόμματός του (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες), ο ίδιος και ο Συντηρητικός Ολιβερ Λέτουιν ξέχασαν να συμπεριλάβουν κίνητρα για την αγορά φυσικού αερίου, που θα προέρχεται από αστικά λύματα. Την παράλειψη αυτή δεσμεύθηκε να διορθώσει ο υπουργός.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο :

Αποφράξεις είπε...

Εκπληκτική ιδέα και εφαρμογή. Μπράβο τους.